Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az ajtóérzékelő miniatürizálása

Az ajtóérzékelő miniatürizálása
Krizsán György

Fantasztikus hírrel szolgálhatunk olvasóink számára! Megjelent a mikrominiatűr, alig látható ajtóérzékelő.

A Fibaro cégnél dolgozó fejlesztők előálltak az eddigi ajtóérintkezőnél kisebb modellel. Sikerült az egyik irányban két millimétert és a másik irányban 5 egész millimétert lefaragniuk a korábbi méretből. A második generációs érzékelő már csupán 71 milliméter hosszú. Az ajtó egyik felére egy nagyobb, a másik felére egy kisebb, jól lekerekített téglányt kell felragasztanunk. Vezetékezésre nincs szükségünk, mert mint a többi egység, ez is a rádiós Z-wave technológiát használja adatátvitelre.

Miközben a fejlesztők a méretcsökkentést végrehajtották, sikerült egy fondorlattal az érzékelőbe egy hőmérőt beépíteni. Ezzel a technikai bravúrral lehetőség nyílik arra, hogy a háztartásunk energiafogyasztását optimalizáljuk. Eddig csak azt tudtuk, hogy kinyílt egy ajtó vagy ablak, most már azt is érzékelhetjük – hála a fantasztikus hőmérő funkciónak –, hogy megindult a huzat a nyílászárónál.

Mint a szerkesztősünknek megküldött tájékoztatóból megtudható, a könnyen felragasztható eszközt nem lehet egykönnyen leszedni, mert szétszedés ellen védett. No, de mi van akkor, ha mindkét egységet egyszerre szedjük le és nem kívánjuk szétszedni? Lehet, hogy erre is gondoltak a zseniális fejlesztők a lengyel Fibaro cégnél, de feltehetően az ismertető fordítója ezt mellőzte.

A bevezetőben azt írtuk, hogy alig látható. Ez igaz is, mert a szivárvány hét árnyalatában lehet beszerezni az érzékelőket, így a nyílászárónk színéhez tudjuk igazítani az érzékelőét. Sötétben – mint tudjuk – minden tehén fekete, így elég lett volna olyan színben gyártani, amely minden egyéb színt elnyel… (Ez utóbbi megjegyzés a szerző írói munkásságának a része.)