Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tavaszi nagytakarítás Bécsben 17 ezer részvevővel

Tavaszi nagytakarítás Bécsben 17 ezer részvevővel Tavaszi nagytakarítás Bécsben 17 ezer részvevővel
EuroCommPR*Bécs

Kereken tizenhétezren jó 28 ezer kiló hulladékot gyűjtöttek: az idén is sikeresen zárult a bécsi köztisztaságiak, az MA 48 közösségi takarítási akciója.

A 12. alkalommal megrendezett eseményen diákok is részt vettek. Mivel zenére a legjobb takarítani, ezért a Donauparkban még takarítóbulit is rendeztek. Az idei nagytakarítási akcióban, a „Wien räumt auf – mach mit” kezdeményezésben kis híján 17 ezer bécsi vett részt. Két hét alatt jó 28 tonna hulladékot gyűjtöttek össze városszerte, a 283 köbméter szemetet a köztisztasági vállalat, az MA 48 vette át.

Számos iskola is részt vett a szemétgyűjtésben. Az akciót a Volksschule Zehdengasse tanulói nyitották meg a floridsdorfi kerületi elöljáróval. „A tiszta város iránti tudatosságot már a legkisebbeknél ki kell alakítani. Amit az ember saját maga takarított ki, arra a jövőben is jobban fog vigyázni” – mondta az ötlet hátteréről Ulli Sima, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok. Bécs minden kerületében tartottak takarítási akciókat iskolák, óvodák, egyesületek, lakóközösségek és magánszemélyek részvételével.

A víz alatt is takarítanak: az idén a Neue-Donau medrét szabadította meg 40 búvár az eldobált „kincsektől”. Az esemény egyúttal az idei búváridény megnyitója is volt. A Donauparkban pedig még tavaszi takarítóbulit is tartottak. Mindenki vezeték nélküli fejhallgatókkal, láthatósági mellényben és védőkesztyűben táncolhatott munka közben a szemeteszsákokkal. Két DJ párhuzamosan keverte a zenéket, így mindenki találhatott kedvére való muzsikát.

A tavaszi nagytakarításon – a kezdetek óta számolva – eddig mindösszesen 157 ezer önkéntes vett részt, aki kereken 290 tonna (3000 köbméter) hulladékot gyűjtött össze.