Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Filmtál: vadas sok zöldséggel

Filmtál: vadas sok zöldséggel
Horváth Kálmán

Kellemes meglepetés a hazai nézőknek: moziba indulnak, Új-Zélandra érkeznek.

A szürke magyar valóság után egy nagy adag zöldséget kapnak, nem kell természetvédőnek, vegetáriánusnak lenni, hogy megszeressék. Családi film a Vademberek hajszája, érzelmes, papa-mama kedvence, nézik a gyerekek és a nagyik, nincs benne brutalitás, a vége sem szomorú.

Szép, látványos a helyszín, a hegyek magasak, a vízesésből táplálkozó patakot vadak és szelíd állatok látogatják, és ebben a földi paradicsomban rokonszenves emberek élnek. Elfogadják az életüket, megsiratják a halált, a nehézséggel megküzdenek, az örömöt megteremtik. Igaz, ez a közösség nem a civilizáció központja, errefelé a vacsora evésből, és nem a mobil babrálásából áll, a taxi négylábú, ráadásul nyerít, ami pedig talán a legszokatlanabb a politikától fertőzött füleknek, pártokról, világnézetről szó sem esik. Még a film legellenszenvesebb jelleme, egy túlbuzgó, gyámügyes nő is inkább nevetséges, mint félelmetes.

Maga a történet nem nagy újdonság. Ricky, az állami gondozott, városból érkező, beilleszkedésre látszólag képtelen fiú (Jullian Dennison), vidékre, nevelőszülőkhöz kerül, és az új helyen megtalálja önmagát. Szeretet, kaland, számtalan félreértés segíti botorkálásában, és persze a családfilmek nélkülözhetetlen szereplője, a kutya, itt éppen Tupac néven. Velük tart Hector, a fogadottapa-szerep ellen kézzel-lábbal tiltakozó, hegyi vezető, vadász (Sam Neill). Kevesen tudják a Jurassic Parkkal világhírt szerzett színészről, hogy bár Észak-Írországban született, de gyermekkorától már Új-Zélandon élt, így Hectort hazai pályán formázhatta meg.

A történet nincs túlbonyolítva, a szereplők sem tapossák egymás sarkát, talán a hegyvonulatok sem kérnek honoráriumot, a Vademberek hajszája végtermékként ízléses, mégsem drága. Mindez főként a rendező-forgatókönyvíró, Taika Waititi érdeme. Aki tudja, jegyezze meg a nevét! Megérdemli.

Vademberek hajszája / Hunt for the Wilderpeople. Színes, feliratos/szinkronizált új-zélandi vígjáték-kalandfilm-dráma, 101 perc, 2016. Rendező: Taika Waititi. Főszereplők: Sam Neill, Julian Dennison. Forgatóköny: Taika Waititi, Barry Crump regénye alapján. Operatőr: Lachlan Milne, vágó: Tom Eagles, Yana Gorskaya, Luke Haigh, zene: Lukasz Pawel Buda, Samuel Scott, Conrad Wedde, producer: Taika Waititi, Carthew Neal, Matt Noonan, Leanne Saunders. Magyarországi bemutató: május 11. Korhatár: 12 éven felülieknek. Forgalmazza a Pannonia Entertainment.