Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Richter Egészségváros – országos szűrőprogram

Richter Egészségváros – országos szűrőprogram
(Munkatársunktól)

Az idén is folytatódik a Richter cég országos szűrőprogramja, az Egészségváros. A 2009 óta sikeres kezdeményezés első állomása Budapesten lesz, majd Hatvanban, Komlón és Kazincbarcikán tartanak vizsgálatokat.

A szűrőprogram mellett a gyógyszereket előállító vállalat arra bíztatja az embereket, hogy tegyenek legalább egy lépést egészségük megőrzéséért, fenntartásáért, illetve jelenlétükkel támogassák a jótékonysági akciót.

Számos formában esik szó az egészséges életmódról: táplálkozzunk helyesen, nézzük meg, mit vásárolunk, mit teszünk az asztalra, mozogjunk minél többet, ne dohányozzunk, és csak mértékkel fogyasszunk alkoholt! Mindezt már tudjuk. De elegendő-e ez ahhoz, hogy hosszú, boldog, és egészséges életet éljünk? A válasz: NEM! Mert sajnos, gyakran fordul elő, hogy habár valaki egészséges életet él, mégis súlyos betegséggel küzd, amiről nincs is tudomása. Ahhoz, hogy teljes életet tudjunk élni, nélkülözhetetlen a részvétel a rendszeres szűrővizsgálatokon.

A Richter Egészségváros 2009 óta járja az országot és rendezi meg az ingyenes szűrőnapot. Ezzel arra is próbálja rávenni az embereket, hogy tegyenek többet a megelőzésér.

Az egészségnap különlegessége, hogy az adott helység lakosai a részvételükkel növelik a Richter Gedeon Nyrt. által a helyi kórház számára felajánlott alapadomány összegét. Az ingyenes szűrővizsgálatok, tanácsadások, előadások és beszélgetések mellett, szórakoztató családi programok, foglalkozások és koncertek is lesznek.

Az egész napos eseményen prosztata- (PSA), csontritkulás-szűrést, csontsűrűség-, koleszterinszint- és vérnyomásmérést, szív- és érrendszeri kockázatfelmérést, asztmaszűrést, érszűkület-vizsgálatot, illetve bőr- és körömgomba-szűrést végeztethetnek el a látogatók.

A szűrővizsgálatok mellett az egészségügyi tanácsadásokon memóriazavar, szorongás és depresszió, nőgyógyászati és kardiológiai témában felvetődő kérdésekre kaphatnak választ, továbbá dietetikus és gyógytornász is rendelkezésre áll. Óránként gyógytorna-gyakorlatokat is tanulhatnak az érdeklődők, illetve elsősegélynyújtás-bemutatón és -oktatáson, patikai tanácsadáson vehetnek részt. Elvégezhetik a gyógyszertárakban is népszerű testtömegindex-mérést az egészségükért és kórházukért minél többet tenni akarók.

A Richter helyszínenként kétmillió forint alapadományt ajánl fel a helyi kórház számára, amelyet minden résztvevő az elvégzett szűrővizsgálatok, meghallgatott előadások, tanácsadások, tornák után kapott 300 forintot érő pontokkal növelhet. Minél aktívabban cselekszik valaki a saját egészségéért, annál nagyobb mértékben járul hozzá a helyi kórház, azaz saját kórházának fejlesztéséhez.

A program fővédnöke Rudolf Péter színművész; egészségnagykövetei Katus Attila aerobik világbajnok, Radványi Dorottya és Jaksity Kata műsorvezetők, Krizsó Szilvia újságíró, valamint Rácz Zsuzsa írónő és Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó hirdetik: minden életkorban és életszakaszban törődni kell a testi-lelki egészséggel. Tavaly csatlakozott a programhoz Jakupcsek Gabriella és Rákóczi Ferenc műsorvezető, aki személyes példájával is bíztatja a lakosokat az egészséges életmódra. Részt vesz még a programban Garami Gábor rádiós műsorvezető is, aki szintén nagyon fontosnak tartja az egészséges életmódot és a szűréseket.

 

HELYSZÍNEK:

Május 6., Budapest, Klauzál tér – Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (koraszülött osztály műszerezettségének javítására)

Május 20., Hatvan – Kossuth tér

Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet

(gasztroenterológiai és a sebészeti eszközpark fejlesztésére)

Május 27., Komló – Eszperantó tér

Komlói Egészségcentrum, Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium Egészségügyi Központ (tüdőszűrő-berendezés felújítására)

Június 10., Kazincbarcika – Fő tér

Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft.

(videó-kolonoszkópos eszköz vastagbélrák szűrésére)