Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ismét fiatalok nagy tömegeit vitte utcára a tiltakozás a nacionalista Orbán ellen

Ismét fiatalok nagy tömegeit vitte utcára a tiltakozás a nacionalista Orbán ellen

Ezúttal rövid cikkben tudósít a The Washington Post a Momentum tegnapi tiltakozó menetéről, amely egyrészt oroszellenes szlogenekkel, másrészt az Európához tartozás fontosságával hívta fel magára a figyelmet. 

A cikk körvonalazza a magyar–orosz kapcsolatokat, kiemelve: két év alatt másodjára kereste fel Vlagyimir Putyin Budapestet (legutóbb februárban). A most elfogadás előtt álló, civileket ellehetetlenítő törvény kiköpött mása az orosz eredetinek, Paks–2 pedig a szovjet mintára épült atomerőmű újabb folytatása. Hazánk energiaszükségletét tekintve – kőolaj- és gázimportja miatt – már eleve nagyban függ Oroszországtól.

Oroszország és az unió viszonyrendszerének újratisztázása is azon célok között szerepel, amelyet napirendre tűz Angela Merkel a Szocsiba szervezett mai találkozóján Vlagyimir Putyinnal. Ez hazánkat csak közvetve érinti ugyan, ugyanakkor korántsem mellékes, milyen új konstellációban állnak fel az uniós hatalmak Anglia távozásával – erről ír az orosz Kommerszant. Angela Merkel az őszi választásokra készülve is nyomatékosítani akarja szerepét London kiesésével, illetve a német–francia tengely megerősítésével. 

Az oly sokszor felvázolt kétsebességes Európai Unióban átértékelődnek a politikai erőterek, amelyekben a német kancellár kívánja a prímet vinni. Úgy tudható, azonkívül, hogy szóba kerül a Krím annektálása és Kelet-Ukrajna konfliktusa, azt is belátja Merkel – legalábbis az orosz cikk ezt fejtegeti –, hogy a Moszkva elleni szankciók sehová sem vezettek, ezért fenntartásuk megkérdőjelezhető. Emellett tárgyalnak az Északi Áramlat 2-ről is, az újabb gázszállítások előkészületeiről. Állítólag a német választóknak sem tetszik Merkel orosz politikája, s ezen kíván változtatni a kancellár ma Szocsiban.

A kitérő után visszatérve a magyar tüntetések beszámolójára, a svájci Blickre hívnám fel a figyelmet, amely a május 1-jei kavalkádból szintén a Momentumot emelte ki, s más pártot egyáltalán nem említett meg. A nacionalista Orbán Viktor elleni tiltakozás ismét nagy tömegeket vitt az utcára, s a fiatalok az alapvető európai értékeket kérték számon tőle: a toleranciát, a jogállamiságot, a nyitottságot – foglalja össze az eseményeket a Blick.  

Az osztrák Der Standard Orbánnak az Európai Néppártban tett múlt heti látogatásából Joseph Daul közleményét emeli ki, amely kőkeményen számon fogja kérni a magyar miniszterelnökön az ígéretét és a határidő megtartását. Ám attól tart, hogy ennek ellenére úgy el fog húzódni a kötelezettségszegési eljárás, hogy addigra bezárja kapuit a Közép-európai Egyetem. Fontosnak tartja megemlíteni azt is, hogy saját párttársai élesen kikeltek az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampány ellen.

A szaúd-arábiai Arab News szerint Orbán az uniótól érkezett nyomás dacára CEU-ügyben változatlanul csak azt hajtogatja, hogy nem létezik olyan törvény, amely a Közép-európai Egyetem bezárását célozta volna meg. A cikk prognosztizálja, ha Orbán mégsem teljesítené a 30 napos határidőt, s nem hárítja el az akadályt az egyetem bezárása elől, akkor könnyen az Európai Bíróságon találhatja magát Magyarország, ahol nyilvánvalóan pénzügyi bírsággal is sújtanák.

Az Arab News árulkodóan megjegyzi, annak ellenére, hogy az unió tiltakozását és felháborodását fejezte ki az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampány miatt, szombaton és vasárnap sem tűnt el a képernyőről a kampányhirdetés. Minden jel arra utal, mintha misem történt volna, májusban folytatódni fog a civileket vegzáló törvény vitája is, ami miatt szintén aggodalmát fejezte ki Brüsszel.

Más: az Arab News is közzétette, hogy a magyar-brit származású, államtitkár-helyettesi rangban eddig szolgált nemzetbiztonsági tanácsadó, Gorka Sebestyén nem nyáron távozik a Fehér Házból, mint ahogy azt egy napja jó pár sajtóorgánum tudni vélte, hanem ez napok kérdése csupán. A névtelenséget kért forrás szerint menesztésének legfőbb oka: miután kiderült, hogy a New York-i Ronald Reagan reptéren illegális fegyvertartáson kapták, nem állíthatnak ki számára olyan hivatali engedélyt, amellyel a Fehér Ház összes információjához, bizalmas és titkos anyagaihoz hozzáférhetne. 

„Aláírásgyűjtés migránsügyben” címmel a szabadkai Magyar Szó cikkéből megtudjuk, hogy a helyi Március 27. utca lakosai nem kívánnak együtt élni a migránsokkal, s mindent megtesznek azért, hogy az utcájukban ne épülhessenek házak a menekültek számára. A Vajdasági Magyar Szövetség nem csupán nemtetszését fejezte ki a házépítéssel kapcsolatban, hanem aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza a tervet. Így fogalmaz: „Az Európai Unió brüsszeli vezetésének szembe kell néznie a nemzetállamok megváltozott retorikájával és politikájával a migránskérdés vonatkozásában… Ha integrációról beszélünk, akkor először mi magunkat kell, hogy integráljuk, felzárkóztassuk. Nekünk és a gyerekeinknek van szükségünk munkahelyekre, ami erkölcsi és anyagi biztonságot jelent.”

A házak építését egy norvég alap szorgalmazza Szabadkán.

Címkék