Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sokan 3245 Ft-ért könnyű szívvel megválnak digitális adataiktól

Sokan 3245 Ft-ért könnyű szívvel megválnak digitális adataiktól
Infovilág

A Kaspersky Lab kutatási eredményei azt mutatják, hogy az átlagember csekély összegért hajlandó eladni a fotóit annak ellenére, hogy a legfontosabb „adatnak” jelölte a képi emlékeit.

Egy felmérés alapján a válaszadók fele a legértékesebb „adatnak” minősítette a mobilkészülékeiken tárolt fotókat saját magáról; a sorrend: a gyermekeiről, valamint a házastársáról készült fényképek. A személyes emlékek elvesztését sokkal nyugtalanítóbbnak tartják a megkérdezettek, mint egy autóbalesetet, szakítást vagy veszekedést egy baráttal, családtaggal. Ennek ellenére, ha lehetőség kínálkozott rá, sokan hajlandók voltak pénzért (mindössze 3245 Ft-ért, azaz 10,37 euróért) cserébe törölni digitális adatokat, többnyire fotókat.

Az emberek azt mondják, hogy a digitális emlékeknek különleges helyük van a szívükben, talán azért, mert ezeket az emlékeket pótolhatatlannak tartják. A felmérést kitöltők több mint kétötöde szerint nem lehet megismételni az utazások során (45%), a gyermekeikről (44%), valamint a saját magukról (40%) készített fotókat és/vagy videókat. Az értékes emlékek elvesztésének még a gondolata is a legtöbb ember számára nagyon frusztráló. Sőt, a Kaspersky Lab legfrissebb tanulmánya állítja: az emberek gyakran többre értékelik eszközeiket és fényképeiket, mint a partnereket, a barátokat és a háziállatokat.

A digitális biztonságtechnikai társaság megkérte az embereket, hogy állítsák fontossági sorrendbe a különféle nyomasztó eseményeket: például családtag betegsége, szakítás, autóbaleset, digitális fényképek, kapcsolatok elvesztése stb. Világszerte a családtag betegsége szerepelt az első helyen. A készülékek, valamint a digitális fotók elvesztését sorolták a második és a harmadik helyre, őket követik: baleset, szakítás, rossz munkanap, veszekedés családtagokkal és barátokkal, állatbetegség. A legfrusztrálóbb élmények sorrendje: 

A Würzburgi Egyetem médiapszichológusai által végzett kutatás (amelyet a Kaspersky Lab számára készítettek) eredményei állítja: annak ellenére, hogy szeretik az adataikat az emberek, készek eladni őket meglepően kevés pénzért is.

A kísérlet résztvevőit megkérték, hogy pénzbeli értéket helyezzenek az okostelefonjukon tárolt adatokra – például a családról és barátokról készült fotóikra, a névjegyzékre és a személyes dokumentumokra. Meglepő módon az emberek által az adatokra helyezett értékek a vártnál lényegesen alacsonyabbak voltak, figyelembe véve a veszteséget, amit éreznének, ha elvesztenék őket. Az emberek többre értékelték a pénzügyi (átlagosan 4172 Ft-t ~ 13,33 €), mint más adataikat. A névjegyzék átlagos értéke 3721 Ft ~ 11,89 euró volt, az általános fotókat átlagosan csak 3245 Ft-ra ~ 10,37 €-ra becsülték.

A kísérlet – sokakat meghökkentő módon – azt mutatta, hogy az emberek a legértékesebb emlékeiket ajánlják fel a leginkább pénzért. Amikor felajánlották a résztvevőknek az adatok törléséért cserébe a fizetést (a fenti összegek alapján), akkor legtöbb alkalommal a családtagok és a barátok fotóit, a személyes dokumentumokat, valamint a szelfik törlését hagyták jóvá.

A kísérlet alkalmával valójában semmilyen adatot sem töröltek.

Bővebben a kísérletről itt olvashat, tessék kattintani!