Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új kukkolók az Axis palettáján

Új kukkolók az Axis palettáján
Krizsán György

A kameragyártó a biztonságtechnikai piac diszkrét megfigyelési területére ajánl új kamerákat. Az Axis az új FA-családját a Las Vegas-i ISC West 2017 biztonsági kiállításon mutatta be április elején.

Az Axis moduláris FA-családja egy rendszert alkot, de az elemeket külön-külön lehet beszerezni. A rendszer lelke az AXIS FA54 központi egység és ehhez kapcsolódhatnak a közelben elhelyezkedő szenzoregységek. A központ négy érzékelőt képes kezelni. Azért szenzor, mert gyakorlatilag csak az optikát és az érzékelőt tartalmazza, a kamera többi része a központi egységben kapott helyet. Ezzel a konstrukciós felépítéssel igen kicsiny szenzorok állíthatók elő, melyek szűk helyekre is jól elhelyezhetők – ezzel biztosítják a diszkrét megfigyelést.

A szenzorok választékában a sztenderd lencsével elérhető AXIS FA1105, a pinhole lencséjű AXIS FA1125 szenzoregység, valamint az AXIS FA4115 varifokális lencsés dóm modellje szerezhető be. A pinhole-szenzoregység rendkívül hasznos bejáratok megfigyelésére, ahol az emberi arcról szemmagasságban készült képre van szükség. A központi egység streamelési képességei 1080p-s full frame HTDV-felvételeket tesznek lehetővé, miközben a négy összekapcsolt szenzor egyetlen IP-címet használ.

A rögzítés az Axis Forensic WDR (Wide Dynamic Range) dinamika bővítő technológiájával történik, amelyet a gyártó kifejezetten a gyenge fényviszonyokra optimalizált. Az AXIS FA54 emellett támogatja a fejlett videó-analitikát, és HDMI-kimenettel is rendelkezik a magán- vagy közcélú monitorra történő képtovábbításhoz, amely főként a kereskedelmi egységekben használatkor ideális megoldás. A szenzor-egységek elég kisméretűek ahhoz, hogy akár sima felületekbe illeszkedve is elhelyezzék őket, az eszközök szemmagasságban is installálhatók például bejáratokkal szemben, és még így sem nem vonják magukra a figyelmet. A szenzoregységek nyolcméteres kábelekkel kapcsolódnak a központi egységhez, de opcionálisan 15 méteres kábelezéssel is elérhetők.

„A kis tömegű AXIS P1367-E és AXIS P1368-E valódi kültéri kamerák – jelentette ki Andres Vigren, az Axis Communications fix-kamerákért felelős termékmenedzsere. – Nem csupán arról van szó, hogy felszerelünk egy kamerát az épületre, hanem arról, hogy speciálisan kültéri használatra alkalmas CS-kamerákat fejlesztettünk. Mindez rendkívül rugalmas kamerarendszer kialakítását teszi lehetővé: zoom-optikák vagy éppen Axis Corridor Format alkalmazását” – tette hozzá Vigren.