Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Április 16.: a hang világnapja

Április 16.: a hang világnapja
LigetPress

Az emberi hang a legszebb hangszer. Hang nélkül létezni nehéz. A hangképzési problémák gyakran ellehetetlenítik az ilyen gonddal küszködők életét, mert gátolják a társadalmi érintkezésben, foglalkozásának gyakorlásában, ekként hatással vannak az egyén személyiségére.

Életében hosszabb-rövidebb ideig szinte mindenki küzd hangképzési zavarral – hívja föl a figyelmet Mosányi Emőke, Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság főtitkára. A legtöbben nem is tudják, hogy van gyógymód betegségükre. Fontos, hogy a társadalom minden egyes tagja tudjon a hangképzési zavarok létezéséről és arról, hogy sikerrel kezelhetők, továbbá arról, hogy az érintettek remek szakemberektől kaphatnak hatékony segítséget.

(A kép forrása: SWR)

Már azzal is becsüljük a hangunkat, ha törődünk vele, ha megtesszük, amit mi magunk is megtehetünk. Ha sok vizet fogyasztunk, elkerülhetjük a torokszárazságot, így kevésbé terheljük hangképző szerveinket. Ha figyelünk a helyes testtartásra, ha elsajátítjuk a megfelelő hanghasználatot, a jó beszédtechnikát, vagy ha túlerőltetést követően egy-két napig pihentetjük a hangunkat, akkor a hangunkért teszünk, nem keveset, sokat.

Rendezvényeken, megemlékezéseken, előadásokon igyekeznek a világ minden táján ünnepelni az emberi hang jelentőségét, sokszínűségét, szívet melengető és szórakoztató jelenlétét, a művészetben és tudományban.

Április 19-én a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság és a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat közös szakmai szimpóziummal, nyílt órákkal, zenés gyermekprogrammal kívánja felhívni a figyelmet az emberi hang ápolására, az egészséges hangképzés megőrzésére, valamint a hangképzési rendellenességek megelőzésére. A részletes program itt tanulmányozható, tessék kattintani!

Címkék