Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ötvenhatos emlékmű – New York

Ötvenhatos emlékmű – New York
Farkas József György

Számos helyen örökítették meg az 1956-i magyarországi forradalom és szabadságharc emlékét az Egyesült Államokban.

Az emlékhelyek közé nemrég felsorakozott New York is, ahol Kossuth Lajos méltán nevezetes szobra tőszomszédságában avatták fel a legújabb ’56-os emlékművet.

Az amerikai nagyvárosban 1928-ban emelt, egész alakos Kossuth-szobor mellé 2016 őszén állították az absztrakt kompozíciót, benne egy gránitkorongon acélcsillagok mutatják az 1956. október 23-i, budapesti csillagállást. Mindkét emlékmű Manhattanben található, a „Nagy Alma” egyik nagyon szép, reprezentatív pontján.

A megpihenésre, elmélkedésre is kialakított együttes végső avatására, jobban mondva a felszentelésére 2017-ben, a New York-i magyar közösség március 15-höz kapcsolódó ünnepsége részeként került sor. Addigra teljesen elkészült az ötvenhatos emlékmű díszburkolata és parkosítása is. A helyi cserkészek bevonulását követően elhangzott az amerikai és magyar himnusz, majd az ünnepi beszédek után az emlékművet a helyi magyarok lelki gondozója, Vas László plébános és Fogarasi Anita lelkész szentelte fel.

Az évszakhoz képest kellemetlenül hideg időben az ünnepséget jelenlétével megtisztelte a magyar származású George Pataki, a metropolis egykori kormányzója és Colleen Bell, az USA volt budapesti nagykövete is.

Címkék