Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Állás korlátlanul, de még kell az önéletrajz

Állás korlátlanul, de még kell az önéletrajz
(Tudósítónktól)

Több mint 33 ezer új állást hirdettek meg a cégek a legnagyobb állásoldalon 2017 első negyedévében. Sok esetben a munkaerőhiány miatt csökkentek a jelöltek iránti igények is.

Ettől függetlenül a cégvezetők és a személyzetisek döntő többsége változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy lássa a fehérgalléros pozícióra jelentkező jelölt önéletrajzát. A kékgalléros álláshirdetések többségében is igény az életpálya bemutatása, ám egyre több helyen elfogadják már az egyszerűbb, adatlapos jelentkezést is.

Csaknem hatezer cég, több mint 33 ezer új pozíciót hirdetett meg online a profession.hu felületén 2017 első három hónapjában. Az oldal 15 éves működésének legutóbbi adatai a teljes online álláspiac szempontjából is mérvadóak. A legtöbb hirdetésben szak- vagy valamilyen fizikai munkára keresnek dolgozókat a cégek, ezt követi a gyártás/termelés és az értékesítés/kereskedelem kategóriája. A jelentkezők is leginkább a szakmunkákat keresik, majd az adminisztrációs, asszisztensi munkák következnek, ahol sokkal nagy túljelentkezéssel kell számolni.

Soha nem volt még ilyen a magas azoknak a meghirdetett állásoknak a száma, ahol semmilyen tapasztalatot nem várnak el a jelentkezőktől. Az első negyedévben több mint 10 ezer ilyen állást hirdettek meg csak a Profession álláskereső oldalán a cégek. A leggyakoribb követelmény az 1–3 év közötti munkatapasztalat, január–március között 14 ezer ilyen pozíció nyílt meg. A jelentkezéseknél már más az arány: a legtöbben úgy pályáznak, hogy még egyéves tapasztalatuk sincs.

Kimozdíthatatlan a meghirdetett állások csúcsáról a könyvelő és a fejlesztő munkakör. Esetükben egyetlen középfokú nyelvvizsgával is számos lehetőség közül választhatnak a munkát keresők. A cégek legnehezebben most is a programozói és a villamosmérnöki állásokra találtak legnehezebben szakembereket. Legtöbben az adminisztrátort, eladót, asszisztenst és területi képviselőt kereső hirdetésekre adták be a jelentkezésüket.

A profession.hu a minap 200 cégvezetőt és személyzetist kérdezett meg arról, hogy szerintük mennyire fontos napjainkban az önéletrajz. A fehérgalléros állások esetén 10-ből 9-en ragaszkodnak hozzá, 88 százalékuk csakis ennek alapján választja ki, hogy kit hív be meghallgatásra. A kékgalléros álláshirdetések esetében nincs feltétlenül szükség minden munkakörhöz részletes információkra a munkavállalókról, ezért a munkaadók fele már nem minden esetben vár önéletrajzot egy-egy álláshely kiírásakor. Az igények kielégítésére a leginkább az egyszerűségre törekvő, elsősorban szakmunkát vagy a fizikai munkákat kínáló mobilalkalmazások nyújtanak megoldást, mint például a már több mint 50 ezres letöltésnél járó Mobil Munka.