Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A magyar kormány minden másként gondolkodót el akar hallgattatni

A magyar kormány minden másként gondolkodót el akar hallgattatni

Ha ezt megtehetik, akkor tényleg mindent megtehetnek – így fogalmazott az a magyar szakács, akinek ugyan nincs gyereke, de az ügyet fontosnak tartva tüntetett a Közép-Európai Egyetemért.

A Yahoo is közreadta AFP francia hírügynökség beszámolóját, utóbbi fotósa 60 ezres tömeget saccolt meg, s azt mondja, az elmúlt 3 év legnagyobb magyar tüntetése zajlott le vasárnap. „Ezek ott fent, nem fogták fel, hogy nem Oroszországban élünk mi, hanem Magyarországon – ezt egy magyar IT-szakember nyilatkozta a hírügynökségnek. Szerinte Orbán csak a hatalomból ért, de most olyan sokan tüntetnek, hogy a nép képviseli a hatalmat, nem Orbán.

 

A brit The Guardian a Reuters alapján leadott tudósítása Áderre hegyezte ki írását, akitől a tüntetők a törvény megvétózását és Alkotmánybíróság elé vitelét követelték. A németországi Bielefeld egyeteméről érkezett PhD-s tüntető azt nyilatkozta, a magyar kormány gyakorlatilag mindenkit el akar hallgattatni, aki nem úgy gondolkodik, mint ő. Legyen az szabadgondolkodású, liberális vagy baloldali. Orbán Viktor mindig talál magának valakit, aki ellen harcolhat, ezúttal Sorost szemelte ki magának, aki ráadásul még a civil szervezeteket is támogatja, és akinek a nyakába varrták a migráns-kérdést is. Michael Ignatieff, a CEU rektora azt nyilatkozta, hogy kitartanak, nem zárják be az egyetemet és a jövő héten amerikai diplomaták jönnek Budapestre a külügyminisztériumból. A cikk megjegyzi, hogy Ignatieff amerikai kormányzati képviselőkkel, törvényhozókkal és újságírókkal tárgyalt a múlt héten Washingtonban a magyar kormány intézkedéseiről és a CEU jövőjéről. A Die Welt német lap amellett, hogy az elmúlt évek legnagyobb tüntetése volt, azt emelte ki, hogy nemcsak Washington, azaz az amerikai vezetés, de Brüsszel is szembeszállt Orbán törvényével.

A Der Standard Nádas Péter író és Lovász László MTA-elnök tiltakozását is hangsúlyozza. Információi szerint az amerikai külügy európai ügyekért felelős államtitkára, Hoyt Brian Yee a héten Budapestre utazik tárgyalni a kormánnyal. Ez keresztülhúzza Orbán számításait, aki abban reménykedett, így bejuthat a Fehér Házba Trump elnökhöz.

​A The New York Times sem időzítette véletlenül a hétvégére azt a szerkesztőségi cikket, amelyben felszólította Áder János köztársasági elnököt, ne írja alá a lex CEU-t, mert az életveszélyesen önpusztító lépés lenne Magyarország számára. Nem mellesleg megszámlálhatatlanul sok cikk zúdult a világ médiapiacára a Közép-Európai Egyetem bezárásnak orbáni kivitelezéséről. Az amerikai republikánus-konzervatív Fox News például már címében is tükrözi a lehetséges forgatókönyvet: el kell végre dőlnie annak, hogy illiberális állam vagy nyitott társadalom-e Magyarország. Orbán nagy reményeket fűzött Trump elnökségéhez, amely Obamával szemben szövetségese lesz, azonban a CEU ügye elég egyértelmű, Amerikában a republikánusok épp úgy ellenzik az egyetem bezárását, mint a demokraták. Az AP amerikai hírügynökség beszámolója arra is figyelmeztet, hogy az Európai Unió is komolyan veszi ezt az ügyet.

És persze az sem véletlen, hogy a „fake newsról”, a hamis vagy álhírekről is cikkeznek az AFP elemzése kapcsán, amit brit médiumok és amerikaiak is átvettek, de ezúttal nem Trump elnökkel összefüggésben. Új megvilágításba helyezve, mivelhogy a hamis hír terjesztése Orbán fegyverévé is vált. S erre épp a CEU esete az egyik tetten érhető bizonyíték, amelyből óriási nemzetközi ügy lett.  Lehúzza a keresztvizet az Origo portálról is a magyarországi beszámoló, amely független volt egykoron, de most már Orbánék ezt a médiumot is a fegyvertárukba vették.

Kép: AFP/Attila Kisbenedek

Az orosz média figyelmét egyelőre nem hozta lázba a budapesti tüntetés, még az a hír fut, hogy Andy Vaja filmet készít Puskás Ferencről – számol be a TASZSZ hírügynökség.

Ugyanakkor folytatható az iráni-magyar atom-epopeia. 85 millió eurós hitelszerződést ajánl fel Magyarország Iránnak, azaz 26,4 milliárd forinttal járulnak hozzá magyar bankok a közös atomerőmű-projekt finanszírozásához, s emellett legalább 100 iráni egyetemistát részesít ösztöndíjban a magyar kormány  – ez derült ki azon a szombati eseményen, amelyen Teheránban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes aláírta a két ország közti atomegyezményt – számol be több lap, köztük a Mehr News Agency  hírügynökség vagy éppen a Tehran Times az Iráni Atomenergia Ügynökség vezetőjének tájékoztatása alapján. Salehi ezen a napon arról is beszámolt, hogy egyszerre három atomenergetikai projekt is startol Iránban, s figyelmeztette Donald Trumpot, aki eleve ellenzi az Obama és Hatok által két éve aláírt iráni- nemzetközi atomegyezményt, hogy Trumpnak nincs joga ezt megkérdőjelezni és visszavonni, hisz nem kizárólagosan amerikai–iráni egyezményről van szó.