Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok fellépnek a félrevezető utazásfoglalási weboldalak ellen

A Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok fellépnek a félrevezető utazásfoglalási weboldalak ellen

Miközben az internetes szálloda- és repülőjegy-foglalás egyre általánosabbá válik, a fogyasztók mind több problémával szembesülnek az online utazási szolgáltatások területén. Az Európai Fogyasztói Központok szerint az említett szolgáltatásokkal kapcsolatos sérelmek a leggyakoribb fogyasztóvédelmi panaszok közé tartoznak.

Az Európai Bizottság és az unió fogyasztóvédelmi hatóságai 2016 októberétől kezdődően 352, EU-szerte elérhető ár-összehasonlító és utazásfoglalási weboldalt vontak összehangolt átvilágítás alá. Ennek során megállapították, hogy az árak 235 weboldal – vagyis az ellenőrzött weboldalak kétharmada – esetében nem voltak megbízhatók. Előfordult például, hogy a weboldalak az árat a foglalási folyamat későbbi szakaszában a fogyasztó tájékoztatása nélkül új elemekkel növelték, vagy hogy a meghirdetett akciós árakon valójában nem kínáltak szolgáltatást. A hatóságok felkérték az érintett weboldalakat, hogy hozzák összhangba az általuk alkalmazott gyakorlatokat az Unió fogyasztóvédelmi jogszabályaival, amelyek előírják az árak teljes átláthatóságát, valamint az ajánlatok egyértelmű ismertetését már a foglalási folyamat kezdeti szakaszában. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 

Közös nyilatkozat a nemzetközi roma nap alkalmából 


Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, valamint Marianne Thyssen, Věra Jourová és Corina Crețu uniós biztosok a nemzetközi roma nap alkalmából közös nyilatkozatot tettek közzé. A nyilatkozat hangsúlyozza az egyenlő bánásmód és az alapvető emberi jogok szerepét az Európai Unió értékei közt. Rámutat, hogy Európa legjelentősebb, hozzávetőlegesen hatmilliós kisebbsége továbbra is elszenvedője a kirekesztésnek és a marginalizálódásnak. Az Európai Bizottság 2011 óta szorosan együttműködik a tagállamokkal a megkülönböztetés elleni küzdelem, valamint a romák társadalmi és gazdasági integrációjának elősegítése területén. Az elért eredmények ellenére még sokat kell tennünk a romák mindennapi életének jobbá tételéért és egy befogadó társadalom megvalósításáért. A Bizottság a közeljövőben értékeli a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszerét. Megvizsgálja az eddig létrehozott európai és nemzeti eszközök hatását, és ötletekkel szolgál a stratégiák fejlesztésére, valamint ezek hatékonyabbá tételére a romák hatékonyabb társadalmi befogadásának elősegítése érdekében. (A nyilatkozat teljes szövege itt olvasható.)
 

Címkék