Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbánék felkorbácsolják a dühöt és a xenofóbiát – Semjén iráni–magyar atomegyezményt ír alá

Orbánék felkorbácsolják a dühöt és a xenofóbiát – Semjén iráni–magyar atomegyezményt ír alá

A köztársasági elnöknek nem lenne szabad aláírnia a CEU-ra is hozott törvényt, mert annak csak az a célja, hogy elhallgattassa a kormánnyal szembeni kritikus hangokat – ezt Lydia Gall, a Human Rights Watch kelet-európai igazgatója véli, amiről a brit The Independent számolt be. A Freedom House jogvédő intézmény véleményét is idézi, amely szerint Orbán pártja felkorbácsolja a dühöt és a xenofóbiát a jövő évi választás megnyerése céljából.

A többsebességes Európai Unió nem lehet válasz az engedetlen tagállamok miatt kialakult helyzetre – fejtegeti a Politico brüsszeli kiadványának véleménycikke. Sokkal inkább annak a módját kellene megtalálni, hogyan lehet legyőzni az olyanokat, mint Magyar- és Lengyelország. Már csak azért is, mert a 27 tagúvá zsugorodó unió nagyobb összetartást, szolidaritást és a jogállamiság megtartatását ígérte a jövőre nézve. 

Magyarországnál a problémák felsorolását a CEU-val kezdte, folytatva a sort civil szervezetek átvilágítását előíró törvénnyel, amelyet az orosz törvényhozásban már ismert jogszabállyal állít párhuzamba, ahol külföldi ügynököknek titulálják a civil szervezeteket. Ellenben a magyar érvelést is hozzáteszik, méghozzá arra az 1938-i amerikai törvényre való hivatkozással, amelyet a náci szervezetek átvilágítására fogadtak el. Persze, azt már elhallgatja a magyar hivatkozás, hogy a törvényt csak a pártszervezetekre és nem a civilekre alkalmazták Amerikában. Ugyanakkor a magyar és amerikai szerzőpáros felhívja a Brüsszel figyelmét arra, hogy az autokráciát megtestesítő államok Achilles-sarka, hogy igenis, szükségük van az unióra, a pénzére. Hiszen Magyarország az unió legnagyobb haszonélvezője tekintve az egy személyre jutó támogatások összegét. Épp ezért ezzel a két országgal meg kellene értetni, hogy az európai polgárok adópénzeiből nem lehet autokráciát építeni az unión belül.

Soros Györgyre újabb csapást mér Orbán, méghozzá a civil szervezetek megleckéztetésével – írja a német Die Welt. A konzervatív sajtóorgánum kiemeli, hogy a jogszabály minden bizonnyal orosz mintára született meg, ahol egyszerűen idegen ügynököknek nevezik azokat, akik ilyen szervezeteknek dolgoznak. Párhuzamot von Trump és Orbán között, mert mindketten úgy ítélik meg, hogy pénzén keresztül szerez Soros politikai befolyást.  Alcímében nem köntörfalaz, zsidó milliárdos az ellenfél. Ugyanakkor megjegyzi, hiába üzent a külügy és Washington, Orbánék nem vették komolyan a figyelmeztetést. Vajon mit lép a saját érdekeit mindenáron megvédő Trump-kormány, miközben a magyar kormány Washingtonban tárgyalna a vitás kérdésről.

Persze, vannak nagyon szélsőséges írások is, mint például a skót agytröszt által üzemeltett Common Space oldalán megjelent cikk, amely szerint: Riadó, mert ami Magyarországon történik, az már a fasizmusra hajaz. És a cikkbe beúsztatják a menekülteknek épített konténer-táborokat is a kormány migráns álláspontjával egyetemben. Ugyanakkor azt is állítja, hogy a magyar aktivistáknak nemzetközi segítségre és támogatásra van szükségük.

Irán és Magyarország atomegyezményt ír alá április 8-án – adta hírül a Tehran Times az Iráni Atomenergia Ügynökség szóvivőjének bejelentése alapján. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes utazik Teheránba az eseményre. Februárban javasolta Irán Magyarországnak olyan 25 megawattos nukleáris reaktor létrehozását, amelyet Ázsiában és Afrikában, valamint az iszlám köztársaságban tudnának értékesíteni. Több éves, tudományos együttműködést követelne az együttműködő felektől, aminek a papírmunkák után neki is lehetne látni. Az Irán elleni szankciók feloldása után erre lehetőség van. A cikk emlékeztet, hogy Irán Oroszországgal is együttműködik, amit a múlt héten megpecsételt Moszkvában Hasszan Rouhani iráni és Putyin orosz elnök barátsága.

Megkapta a telephelyengedélyt a Paks–2 beruházás, így elhárult egy újabb akadály az Oroszországgal közös terv elől – számol be a legfrissebb paksi fejleményekről az orosz RIA Federal Press hírügynökség. A cikk megnyugvással konstatálja, hogy az Európai Bizottság nem talált jogszerűtlenséget az orosz finanszírozásban, így a Roszatom és Magyarország az építkezés mielőbbi megkezdésében reménykednek.

Az Amerikai Zsidó bizottság (AJC) arra kéri Trumpot, hogy vizsgálja ki terrorelhárításért felelős nemzetbiztonsági tanácsadójának, Gorka Sebestyénnek a magyar szélsőjobbos kapcsolatait – ismerteti a történteket a Times of Israel New Jerseyben honos Jewish Standard testvérlapja. Hivatkozi a magyar tv-ben elhangzott arra a 2007-i, interjúra, amelyben Gorka támogatta a Magyar Gárda felállítását.

Címkék