Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Június 15-től megszűnnek a roamingdíjak – ha a tagállamok is úgy akarják

Június 15-től megszűnnek a roamingdíjak – ha a tagállamok is úgy akarják

Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke üdvözölte, hogy az Európai Parlament ma jóváhagyta a maximális nagykereskedelmi barangolási díjakat.

A mai szavazást követően a tagállamokon a sor, hogy véglegesen jóváhagyják a roamingdíjak megszűntetését. Ezt követően június 15-től az Európában utazóknak nem kell roaming díjakat fizetniük. Az alelnök angol nyelvű nyilatkozata itt olvasható.

További információk (angolul)

 



Antitröszt: új bizottsági jelentés az internetes hotelfoglalásokról

Az Európai Bizottság, tíz nemzet fogyasztóvédelmi hatósággal együttműködve, ma tette közzé az online hotelfoglalásokkal foglalkozó jelentését. A dokumentum annak a tavaly folytatott összehangolt átvilágításnak az eredményeit mutatja be, melyben többek között a magyar fogyasztóvédelmi hatóság is részt vett. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék az utóbbi években kifejezetten erre az ágazatra hozott intézkedések hatékonyságát.  Több szempontból is megvizsgálta a szállodák értékesítési gyakorlatát, kitért a szobaárakra, a foglalhatóságra, az értékesítési csatornákra és az ügynöki díjakra. A 16 ezer szállodára, 20 online utazási szolgáltatóra, 11 keresőoldalra és 19 nagy szállodaláncra kiterjedő vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az intézkedések általánosságban élénkítették a piaci versenyt és a fogyasztók rendelkezésére álló választékot. Az Európai Versenyhatóságok Hálózata továbbra is figyelemmel kíséri az online hotelfoglalási szektort. (A teljes angol nyelvű közlemény itt olvasható.)