Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiváló minőségű sonkával készül a húsipar a húsvétra

Kiváló minőségű sonkával készül a húsipar a húsvétra
Toronyi Attila

Köszönhetően a húsfeldolgozó ipart érintő szabályozásoknak és a gyakori, szigorú hatósági ellenőrzéseknek, egyre kevesebb silány húsáruval találkoznak a vásárlók. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kiemelt ügyeket kezelő részlege öt év alatt 1200 rajtaütést hajtott végre, megsemmisítette a hamisítványokat és milliárdos bírságot szabott ki – hangzott el a Magyar Húsiparosok Szövetségének mai tájékoztatóján.

Már nem fújdogálnak sokáig a böjti szelek, lejár a koplalás, tavaszi méregtelenítés időszaka, és gazdagon terített asztal várja a húsvétot ünneplőket. Természetesen nem hiányozhat az asztalról a sonka. De nem mindegy, hogy milyen az a sonka!

A kereskedelem gazdag kínálatában egyaránt megtalálhatók a hagyományos parasztsonka mellett a pácolással, füstöléssel készült kötözött sonkák, lapockák.

Egyébként húsvéti sonkán hagyományos értelemben a decemberben vágott sertés combját értendő, amely éppen húsvétra érik meg és válik ínycsiklandó falattá. Zsarnóczay Gabriella, az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet munkatársa újságírók előtt arra figyelmeztetett, hogy vásárlás előtt okvetlenül tanulmányozzuk a címkén feltüntetett adatokat. Ránézésre ugyanis megkülönbözhetetlen a nyers a főttől, a hagyományos pácolású és érlelésű sonka attól a társától, amelyet gyors érlelésnek és füstölésnek vetettek alá. Ízben, kulináris élvezetben a különbség irdatlan, leírhatatlan. Érdemes tehát mélyebben a zsebünkbe nyúlni, mert a húsvéti sonkára is érvényes a mondás: olcsó húsnak, híg a leve. A szakember arra is rámutatott, hogy jó minőségű sonkát csak jó minőségű, megfelelően megmunkált alapanyagból lehet előállítani.

A hazai húsipari cégcsoportok napjainkban folyamatosan fejlesztik vállalataikat, gondosan ellenőrzik a teljes előállítási folyamatot. Erről Éder Tamás beszélt a mai rendezvényen. A hazai húsipar a stagnálás évei után stabilizálódni látszik, nőtt a vágásszám, és az ágazat teljesítményének javulásában az export játszotta a meghatározó szerepet – fejtegette a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. Az áfa-csökkenés teljes mértékben beépült a tőkehús fogyasztói árába, de az élősertés-árak és a bérköltségek növekedése miatt máris emelkedtek a fogyasztói árak, és a drágulás várhatóan folytatódik.