Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Oroszország nem akar fegyverkezési versenyt

Oroszország nem akar fegyverkezési versenyt Oroszország nem akar fegyverkezési versenyt
Gulyás Anna

Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete március 31-én a hivatalában fogadta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kül- és biztonságpolitikai szakosztályának tagjait, és kérdéseikre válaszolva aktuális nemzetközi és kétoldalú témákról adott tájékoztatást.

A nagykövet bevezetésképpen szólt a kétoldalú kapcsolatokról, amelyek fejlődését dinamikusnak minősítette. Ugyanakkor azok fontos, de nem kizárólagos eleme a magas szintű találkozók rendszeres megtartása – mondta. Pozitív példaként említette a régiók között kialakult sokszínű együttműködést, amely kiterjed számos területre. Rámutatott, hogy  mindkét fél a gazdasági téren még tapasztalható problémák mielőbbi megoldására törekszik.

Nemzetközi témákra rátérve, újságírói kérdésre válaszolva Vlagyimir Szergejev hangsúlyozta: az orosz vezetés számára a legfontosabb az ország biztonsága, ezért kötelessége megtenni a megfelelő válaszlépéseket az orosz határ közelében tapasztalható NATO-intézkedésekre. Oroszország nem szándékozik „beállni” egy fegyverkezési versenybe, de feladata polgárai biztonságának megőrzése, és ennek érdekében védelmi képességének modernizálása. A nagykövet megjegyezte, hogy a védelmi kiadások az idei költségvetésben kisebb tételt jelentenek mint tavaly, és hasonló csökkentés várható a jövő évben is.

Ukrajnával kapcsolatban megismételte az orosz álláspontot, hangsúlyozva a minszki megállapodás jelentőségét a helyzet rendezésében, ami csak akkor érhető el, ha az összes fél minden pontot betart. Az Ukrajnában élő kisebbségekről szólva a nagykövet kifejezte aggodalmát az anyanyelv használatát megnehezítő ukrán intézkedésekkel kapcsolatban.

Más nemzetközi kérdésekre válaszolva Vlagyimir Szergejev háttér-tájékoztatásként tömör elemzést adott a szíriai helyzetről, valamint az "iszlám állam" elleni nemzetközi koalíció és az orosz-amerikai együttműködés problémáiról a terrorizmus elleni harcban. Szólt Észak-Korea legutóbbi rakétakísérleteiről, az orosz-amerikai csúcstalálkozó lehetőségéről és az olajárak alakulásának várható hatásáról is.

Címkék