Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A víz: lelki egyensúly, harmónia

A víz: lelki egyensúly, harmónia A víz: lelki egyensúly, harmónia A víz: lelki egyensúly, harmónia A víz: lelki egyensúly, harmónia A víz: lelki egyensúly, harmónia
Tóth Tibor

Az ENSZ 1948. április 7-én alapította meg a WHO-t, az Egészségügyi Világszervezetet. Erre emlékezvén rendezik meg április 7-én az egészség világnapját. A WHO vezetői minden évben új programot hirdetnek meg, és egész évben fáradoznak a megvalósításán. Döntésük alapján az idei téma a depresszió, a levertség, a nyomott kedélyállapot elleni küzdelem.

A témaválasztást annak felismerése indokolja, hogy napjainkban a depresszió népbetegség, ami kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. Ráadásul nem egyetlen oka van: állhat a betegség kialakulásának hátterében feldolgozatlan haláleset, egzisztenciális válság, azonosságzavar, szerelmi csalódás, párkapcsolati probléma, beilleszkedési nehézség, családi probléma, meg nem értettség.

A depressziós emberrel szemben a környezet is gyakran tehetetlen (nem egyszer kegyetlen is), és még mindig él az a téves képzet, hogy elég lenne az illetőnek erőt vennie magán, leráznia magáról a lelkét nyomasztó gondokat.

Sajnos, korántsem ilyen egyszerű a gyógymód. Nem véletlen, hogy csaknem minden súlyos depressziósnál megjelenik a halálvágy, a szabadító öngyilkosság gondolata. Az öngyilkosságok csaknem harmadát depresszióban szenvedők követik el. Van gyógymód a 21. század emberét érintő lelki betegségre?

Szakemberek hada állt világszerte csatasorba a probléma megoldására, ám mi magunk is sokat tehetünk testi-lelki egészségünk védelméért. A pozitív gondolkodás mellett a megelőzés a legjobb stratégia.

A Magyar Fürdőszövetség is elkötelezett támogatója az egészség világnapjéra meghirdetett programoknak. Vallja, hogy a rendszeres fizikai aktivitásnak nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van döntő szerepe, hanem a depresszió elleni küzdelemben is. Az úszás közbeni légzésszabályozás, a ritmusos tempózás, a vízbe merülés, a lebegés olyan harmonikus és összehangolt mozgástevékenység, ami a belső egyensúlyt is megteremti.

Az uszodákban és fürdőkben arra is lehetőség van, hogy szervezetten vegyenek részt a vendégek a különféle vízisport-foglalkozásokon, ami erősíti a csoporthoz tartozás tudatát, segít a magány szívszorító érzésének feloldásában. Sok esetben idő kell, mire az ember rászánja magát a rendszeres testmozgásra, ám a vízi sportokat, a fürdők nyújtotta lehetőségeket sosem késő elkezdeni. Minden korosztály megtalálhatja vérmérsékletéhez, korához, egészségi állapotához leginkább illő tevékenységet, amihez nem kell mást tennie, mint elmenni a lakóhelyéhez legközelebbi uszodába, fürdőbe.

Gondoljunk arra, hogy egészségünk kulcsa a kezünkben van, csak meg kell találni a megfelelő ajtót és zárat, kinyitandó és átlépendő a küszöböt, amelyn túl már betegségektől mentes út vezet a holnapokba.

Áfacsökkentést javasolnak a fürdők

A magyarországi fürdőkultúra az 550 üzemelő fürdőegységével kiemelkedő értéket képvisel Európában, a világban. Évente csaknem 40 millióan élvezik a hazai gyógy- és élményfürdők, uszodák áldásait; a létesítmények évente tisztán jó 144 milliárd forint bevételre tesznek szert. A fürdőkben – amelyeknek idegenforgalmi vonzereje évről évre növekszik –nyolcezren  dolgoznak teljes munkaidőben. A tíz leglátogatottabb hazai turisztikai célpont közül 7 település – Budapest, Hajdúszoboszló, Bük, Hévíz, Eger, Zalakaros, Sárvár – hagyományos és különösen kedvelt fürdőváros.

A 15 nagy, nemzetközi hírű fürdő a nagy látogatottságnak köszönhetően profitot termel, ám a jellemzően önkormányzati tulajdonbanú közepes és kis fürdők többsége veszteséges, amit a helyi költségvetésből finanszíroznak.

Nemzetközileg is nagy versenyhátrányt okoz, hogy az EU-tagországoknak mintegy felében (szomszédainkban is!) 3–17% közötti az áfakulcs.

A Magyar Fürdőszövetség ezért – tagságának egységes támogatásával – kezdeményezte a kormánynál, hogy a jelenlegi 27-ről 18%-ra csökkenjen a fürdőszolgáltatások áfa-kulcsa jövő január 1-jétől.

A fürdőszolgáltatás áfájának csökkentésével a hazai turizmus három fő szolgáltatási pillére (fürdők, szálláshelyek, vendéglátás) teljes egészében a kedvezményes áfa-körbe tartoznék, miáltal látványosan erősödnék a teljes turisztikai ágazat tőkeereje és nemzetközi versenyképessége.

A Magyar Fürdőszövetség által elkészíttetett hatástanulmány és modellezés szerint az alacsonyabb áfa-kulcs miatti bevételkiesés az állami költségvetésben csak elenyésző: 2022-ben pl. csak 2,3 milliárd Ftlenne. Az áfa-csökkentés hatására egyéb adó- és járuléknemekből befolyó magasabb költségvetési bevételek csökkentik a központi költségvetés bevételkiesését, hatása azonban országos minőség-emelkedéshez vezet a fürdők korszerűsítése által.

A fürdőknél maradó többletforrást a fürdők a bérek emelésre, állagmegőrzésre és infrastrukturális fejlesztésekre kívánják fordítani, tehát a megtakarítást visszaforgatják a nemzetgazdaságba.

Címkék