Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mozdony ünnepi ruhában – 650 éves a Pécsi Tudományegyetem

Mozdony ünnepi ruhában – 650 éves a Pécsi Tudományegyetem
Kulcsár László

A törvényhozás fontosnak tartja a magyarországi felsőoktatás és a magyar kultúra népszerűsítését. Tavaly döntött is arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. jubileuma alkalmából szeptember elsejét „a magyar felsőoktatás napjává” és az 1367-i pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja. Avégett, hogy az évforduló híre az ország minél több pontjára eljusson, a MÁV-Start és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közösen díszíttet fel az egyetemalapítók – V. Orbán pápa, Nagy Lajos király és Vilmos püspök – számára emléket állító mozdonyt. A Siemens Taurus típusú jármű 2018. szeptember 1-jéig viseli majd „ünnepi ruháját”, és addig hazánk és Ausztria vasútvonalain mintegy 340 ezer kilométert tesz majd meg.

A két intézmény együttműködése nem új keletű, hiszen már 2014 őszétől a Budapest és Pécs között közlekedő egyik InterCity-járat PTE IC néven szállítja az utasokat. 

A mozdonyavatáson Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy az alma magterv színvonalas programmal készül, nemcsak szeptember 1-jére, hanem egész évben. Az ünnepségsorozat részeként már zajlik a „nemzetközi tavasz”, amely számos távoli ország kultúrájával ismerteti meg az érdeklődőket; Pécsett rendezik meg a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát és a magyarok II. kulturális világtalálkozóját, továbbá a nemzeti agykutatási program záró konferenciájának is Pécs ad majd otthont.

A fiatalok számára kiemelt esemény lesz a jubileum által áthatott pécsi egyetemi napok, valamint az EFOTT, amelyet Velencén rendeznek ugyan, de a Pécsi Tudományegyetem lesz a hivatalos házigazda. Szeptember elsején a várossal és az egyházmegyével közös díszünnepség részeként avatják majd fel az egyetemalapító Vilmos püspök és Nagy Lajos király szoborkompozícióját.

A mai mozdonyavató részvevői ízelítőt kaphattak a 14. századból: a PTE Táncegyüttes tagjai korhű ruhában középkori táncot adtak elő az 1367 tájékán népszerű zenére.  

Címkék