Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Órákkal a római csúcs előtt – exkluzív tudósítás az Örök Városból

Órákkal a római csúcs előtt – exkluzív tudósítás az Örök Városból
Kulcsár László

– Törölje ki, kérem! – szól a legény, én csodálkozom, de nem tudom meggyőzni, hogy megtehetem ugyan, de mi lesz csak az itt óránként készülő sok ezer többivel, és lehetetlen, hogy ő ne lenne rajta sok másik kockán is.
– Kérem! – ismétli, fegyverrel a kezében. – Én és társaim ne legyenek a fotókon!


Hát legyen. Elég baj, hogy idevezényelték, hogy még csak nem is vállra akasztott fegyverrel járőrködik, hanem páncélozott autó mellett, a géppisztolyt maga előtt, azonnali használatra készen tartva kell figyelnie a sokadalom állandóan változó alakjait. Ha ezekben a zaklatott időkben számára ez valamiféle megnyugvást ad, legyen.
– Mutassa a többit is! – folytatja, és amikor képeimen látja társait a Piazza di Spagna sarkán, a Santa Maria Maggiore oldalában, egy-egy „ó” hanggal bevezetve „ezt is, ezt is” közli. Kevésnél érzek sajgást szívem táján, amelyeknél a kis képernyőn már szépnek látom a fényt, plasztikusnak az alakokat, érzékletesnek a békés hétköznapi világban megjelenő, hadiállapotra utaló fegyveres alak megjelenését.

Ott vannak mindenütt, amerre járok Rómában. Amelyiket a Trevi kúti eset után megkértem, megengedi-e, hogy lefényképezhetem-e, barátságosan, de nemet mondott. Hamar leszoktam róla, mert mások, bizonyára a tapasztaltak, láthatóan szó nélkül elfogadják munkájuk részeként, hogy olasz és a távoli országokból érkezett kirándulók fényképezkednek előttük, mellettük. És ahol ők nincsenek egy forgalmas helyen, biztosan találkozni más fegyveressel: a rendőrökön, a carabinieriken kívül hegyivadászokkal is találkoztam egy metrómegállóban.

Az a Trevi melletti fiú talán tegnap érkezett valamelyik távoli laktanyából, kisegíteni a helybeli vigyázókat, akiknek csütörtökön hétköznapi munkaként egy tüntetést kell biztosítaniuk a Traianus Fóruma sarkán, látok egy pénteki, az Európai Unió elleni menetet hirdető plakátot, és érkezgetnek az unió alapítási emlékülésének részvevői. Róma figyel vendégeire. A sok évszázados történelmi és művészeti emlékek között a tavaszi hangulatban változatlanul érződik az a kortalanság, a lebegés az időben, ami elfogott évekkel ezelőtt is itt, és gondolom, az emberek egész évben ezért utaznak ide. Hogy így is utazzunk haza, Róma figyel.

 

A Római Szerződések 60. évfordulója: eszmecsere a 27 tagú EU jövőjéről
 
(14:26) Az uniós vezetők március 25-én Rómában találkoznak egymással, hogy együtt ünnepeljék meg a Római Szerződések 60. évfordulóját, amelyeket 1957-ben ezen a napon írtak alá. Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke is részt vesz a római csúcstalálkozón, ahol a jeles évforduló alkalmából számos eseményre kerül sor, továbbá áttekintik Európa közös jövőjét is.
 
A hat alapító tagállam által aláírt Római Szerződések nyitottak utat a jelenleg ismert Európai Uniónak – a szolidaritás, a demokrácia és a jogállamiság értékein alapuló újraegyesített kontinensünk – felé. Ez az évforduló jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk a közösen elért eddigi eredményeinkre és elgondolkodjunk a 27-tagú Európa jövőjén. A Bizottság Európa jövőjéről szóló fehér könyvének előterjesztését követően az EU vezetői várhatóan elfogadják a Római Nyilatkozatot, amelyben számba veszik az unió eddigi eredményeit és az előttünk álló kihívásokat, valamint ígéretet tesznek arra, hogy a 27-tagú egységesség jegyében tovább erősítik a kulcsfontosságú szakpolitikai területeket érintő, az uniós polgárok javára szolgáló közös fellépéseket.
 
Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke kiejelentette: „Uniónk megalapításakor a szüleinket és nagyszüleinket egyetlen közös jövőkép vezérelte: soha többé háborút! Szilárd meggyőződésük volt, hogy a határok lebontása és az együtt – nem egymás ellen – végzett munka révén valamennyien erősebbé válunk. A történelem bizonyította elődeink igazát. Azok az értékek, amelyek az unió építőkövei, 60 év alatt sem változtak: ma is a béke, a szabadság, a tolerancia, a szolidaritás és a jogállamiság köt össze és tesz egységessé bennünket. Ezen értékeket azonban nem szabad magától értetődőnek vennünk, és mindennap újra meg kell küzdenünk értük. Európa erősségének tartóoszlopait a demokráciánk, a sokféleségünk, valamint a független és szabad sajtónk adják – egyetlen egyén vagy intézmény sem áll a törvények felett. Az Európai Uniónak köszönhetően életünk jobbá vált. Biztosítanunk kell, hogy ez a tendencia az utánunk következő nemzedékek élete során is folytatódni fog. Pillanatnyilag minden út Rómába vezet. Róma után pedig csak egyetlen kikövezett úton mehetünk tovább: az európai egység útján.” (Bővebben – benne részletek a Bizottság által Rómában rendezett eseményekről – itt olvasható.

 

Címkék