Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Krasznahorkai László lett az idei Aegon-díjas

Krasznahorkai László lett az idei Aegon-díjas
Kulcsár László

Az Aegon Magyarország azóta, hogy a kortárs magyar irodalom elkötelezett támogatója lett, százmilliókat költött a célra. A szerzőknek járó hárommillió forinton túl évente csaknem 40 millió forint értékű média-megjelenést hoz a díj a kortárs irodalom számára.

A tízes lista kötetei és a nyertes mű népszerűsítése mellett az Aegon középiskolai tanároknak szóló oktatási segédanyagok elkészítését is segíti, valamint fesztiválokat és irodalmi eseményeket is támogat. És mérhető üzleti eredménye is van a díjnak a kiadók számára: az első megjelenés után gyakran a harmadik, negyedik, olykor az ötödik újranyomást is megélik a döntős és nyertes kötetek, a szerzők előző műveit is új figyelem övezi.

Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója a mai díjátadón arról beszélt, hogy a társaság vezetősége kezdetben nem hitt a díj sikerességében.

„Mert egy olyan nem egzakt területen, mint a kultúra, minden igyekezet és alázat ellenére is, az irodalmi szakmán múlik, hogy hitelesek leszünk-e. Nem gondoltuk, hogy ennyire sikeres lesz a díj: nemcsak itthon, de külföldön is hivatkoznak rá” – fejtegette.

A Báró Wenckheim hazatér Krasznahorkai nyolcadik regénye, és mint egyetlen kivétellel mindegyik, ez is a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A főhős, az Argentínából hazalátogató báró Wenckheim Béla visszatér ősei földjére, a Viharsarokba.

A Sátántangó kádári-világának szereplőit látjuk viszont a poszt-kádári érában. Ügyeskednek, szerencsétlenkednek, elbuknak, kivonulnak, és mi hol gúnyos, hol szarkasztikus, hol humoros, hol részvéttel teli leírásukban ráismerünk arra, amiben élünk.

A kritikusok az életmű összegzésének tekintik a gigantikus regényt. Felsorakoztatását mindannak, amit Krasznahorkai az elmúlt több mint harminc évben prózaíróként kimunkált.

Az Aegon-díjat odaítélő szakmai zsűri minden évben új tagokból áll. Az idén a zsűrielnök Bazsányi Sándor egyetemi oktató, irodalomtörténész, kritikus mellett Máté Gábor színművész, rendező, Nagy Gabriella író, szerkesztő, Porogi András, a Toldy Gimnázium magyartanára, Radics Viktória író, műfordító, kritikus, Szirák Péter irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus, Thimár Attila, egyetemi oktató, szerkesztő és Radics Viktória író, műfordító, kritikus a zsűri tagjai.

Az Aegon Művészeti Díj zenei és irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 5-én este hét órától a budapesti Katona József Színházban, melyen Borbély Alexandra, Kocsis Gergely és Máté Gábor lép fel; az ünnepélyes díjátadó háziasszonya Winkler Nóra.

Címkék