Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Itt a jó idő! – kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Itt a jó idő! – kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Kulcsár László

Nánási Henrik, a Komische Oper Berlin fő-zeneigazgatója hosszú idő után először fordul meg Magyarországon. A Varázsfuvola mellett egy igazi zenei különlegességgel is készül a karmester: a Zeneakadémián Korngold-hegedűversenyét vezényli, szólistaként pedig Michael Barenboim hegedűművész lép fel április 21-én.

A Müpa fontosnak tartja, hogy magyarországi bemutatókat, rendhagyó, máshol és máskor nem látott programokat tűzzön műsorára, s így lesz ez a Budapesti Tavaszi Fesztivál idején is. Számtalan új, hazai produkciót láthat a közönség: premierrel ünnepli a kiegyezés 150. évfordulóját a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán címmel bemutatóra készül a Magyar Állami Népi Együttes, Adieu! címmel mutatja be vadonatúj produkcióját a Recirquel Újcirkusz Társulat, a Magyar Állami Operaház A kalóz című balettpremierrel várja a nézőket. A fesztivál záró előadása pedig Kodály Háry János című operájának nagyszabású bemutatója lesz, Anger Ferenc rendezésében, Palló Imre vezényletével.

Új táncdarabot készít a fesztiválra LAJTHA címmel Barta Dóra koreográfus és társulata, és színházi bemutatókban sem lesz hiány: Guus Kuijer elismert holland gyermek- és ifjúsági író Minden dolgok könyve című művét a Kolibri Színház mutatja be, a B32 Galériában pedig Csikós Attila Díszítők című darabjának premierjét tartják.

Az Átrium Film-Színházban Dömötör Tamás rendező Kihallgatás című előadása, a Jurányi Inkubátor Házban Pass Andrea új produkciója, a Bebújós, a Bethlen Téri Színházban a 42. Színház EuXIT című vadonatúj előadása debütál.

A Frenák Pál Társulat XX_&_Fragments című, a Budapest Art Week programjaihoz kapcsolódó helyszín-specifikus estje pedig azért különleges, mert a Bálna Budapest rendhagyó tereire készül, és ebben a formában csak a fesztiválon és csak egyetlen alkalommal látható.

Március 31-én Bertrand de Billy és a Lausanne-i Kamarazenekar estjén két Ravel-mű és Haydn „London” szimfóniája csendül fel a briliáns francia zongoraművész, Pascal Rogé közreműködésével. A világszerte hatalmas sikerrel turnézó The Shanghai Quartet Beethoven B-dúr és Schubert d-moll („A halál és a lányka”) kvartettje mellett kínai dalokat is megszólaltat majd. További tudnivalókról az érdeklődők ITT értesülhetnek.

 

 

 

Címkék