Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Győr és Pannonhalma különösen értékes programokkal várja vendégeit – megnyílt az Utazás 2017 kiállítás

Győr és Pannonhalma különösen értékes programokkal várja vendégeit – megnyílt az Utazás 2017 kiállítás
Infovilág

HuGoo (ezúttal nem vaskakas) hívja a vendégeket Győrbe.Az idei Utazáson – a vendéglátókon kívül –huszonhárom ország mintegy háromszáz kiállítója kínálja „soha vissza nem térő” kedvezményekkel is csábító programjait. Ezért is tekinthető ez a kiállítás a vásárváros legnépszerűbbjének: naponta mintegy tízezer látogatóval számolnak a rendezők. Az utóbbi évtizedekben – mindenekelőtt pedig a vasfüggöny lebontása, a rendszerváltás óta – különösen megnőtt honfitársaink utazási kedve és vele együtt a magyarok utazási szokásai is örvendetesen megváltoztak, európaizálódtak. Ma már legföljebb csak az ötvenen-hatvanon felüliek emlékeznek arra, hogy a valamikor „állami kegyként” osztogatott, a nyugati országokba érvényes, némi valutával három évenként „kibélelt” útlevél sokak számára nem elsősorban a világlátást, hanem a bevásárlást szolgálta… Erre a tényre utalt a ma délelőtti megnyitón Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója is, amikor megjegyezte: „az utazási szokások változása egy kicsit Magyarország nemrégi történetét is fölidézi”.

A szakma nevében Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) általános vezérigazgató-helyettese megemlítette, hogy „2010 óta látványosan növekszik az ágazat teljesítménye”. A világon négy, földrészünkön két százalékkal, hazánkban viszont hét (!) százalékkal nőtt a bel- és külföldi utazások száma – a statisztika szerint. Fontos feladatként említette a konferencia-turizmus további élénkítését. A szakma egy ideje „az országmárka megújításán” és az eddiginél hatékonyabb nemzetközi megjelenésen munkálkodik.

Hagyományosan bel- és külföldi díszvendégei vannak az Utazás kiállításnak. Az idén Győr, illetve Oroszország, a kulturális díszvendég pedig Pannonhalma. Győr az európai ifjúsági olimpiai fesztivál (nemzetközi rövidítéssel: EYOF) okán nyerte el (néhány év után újra!) a díszvendég-státust. A folyók városának polgármestere, Borkai Zsolt újságírók előtt a többi között elmondta, hogy földrészünk ötven országából tíz sportág kereken 3600, 14–18 éves versenyzőjét várják. Magyar és győri sportdiplomáciai sikerként említette, hogy a versenyek közé sikerült beiktatni a kajak-kenut is. Ne feledjük, Győrnek négy folyója van, a Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal! Az olimpiai láng május 24-én érkezik a győr-péri repülőtérre, és onnan indul országjáró útjára.

Győr és Pannonhalma: szomszédok a valóságban, és persze a kiállításon is.

Győr megyei jogú város önkormányzata a jól megválasztott „Egy város, ezer élmény” jelszóval kínálja sok-sok látnivalóját, attrakcióját a hazai és külföldi látogatók számára. Az Utazás-kiállításra készült el a győri értékeket, látványosságokat bemutató, ízléses, jól szerkesztett, remek képekkel illusztrált, huszonnégy A4-oldalas imázskiadvány.

A 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátság képviselői a többi között vaskos programfüzettel érkeztek a kőbányai vásárvárosba. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát idézte a bencés monostor és intézményei idei jelszavát: „a közös ház”, amelynek lényege, hogy a Győrből is jól látható főapátság küldetésének tekinti a látogatók fogadását, és azt, hogy méltó helyet kínáljon a találkozásoknak. Pannonhalma – sok évszázados hagyományának megfelelően – mindenkit, hívőt és nem hívőt nyitott kapuval, nyitott szívvel vár.

Ha madártávlatból tekintünk Pannonhalmára, látható a jó 11 ezer négyzetméternyi tetőfelület – mondta a főapát. E közös tető alatt él és dolgozik mintegy negyven szerzetes, kétszáz munkatárs, tanul 330 diák. Egy közös ház egyesít istenkeresést és kultúrát, művészetet, emberszolgálatot, elcsendesedést. „Egy ház a miénk a szó szoros és tágabb értelmében.” (Várszegi Asztrik főapát szavait itt meghallgathatják, tessék kattintani!)

Szent Márton monostorának MMXVII. évi programjairól Dejcsis Konrád, a főapátság kulturális igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit. Ha ide kattint az olvasó, meghallgathatja a legfontosabbakat.

Címkék