Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Százötven esztendős a Magyar Posta – jubileumi kiállítás a Benczúr-házban

Százötven esztendős a Magyar Posta – jubileumi kiállítás a Benczúr-házban
Infovilág

A Budapest, VI., Benczúr utca 27. alatti patinás épület második emeletét megtöltő gyűjteményből ismeretlen, vagy csak az idős nemzedékek számára ismerős rekvizítumok sokasága készteti ámuldozásra a látogatót. Nem volt ez alól kivétel a mai sajtótájékoztató több tucatnyi résztvevője sem, aki a kiállított tárgyakat szakszerű idegenvezetés mellett tekinthette végig.

Ezt megelőzően azonban Kisfaludi Júlia múzeumigazgató tájékoztatta a tudósítókat az ez évre tervezett eseményeikről. Mint elhangzott, az 1867. esztendő nemcsak a kiegyezés éve volt, de akkor írták fel a postahivatalokra a „magyar” jelzőt. Addig ugyanis – mint annyi más vonatkozásban – az osztrák hegemónia érvényesült a névhasználatban is. Az igazgató asszony elmondta, hogy  az elmúlt 150 év történetét jól foglalja össze Hídvégi János és Négyesi Pál „A triciklivel kezdődött” című tanulmánykötete, amely már a jubileum előestéjén megjelent, a múzeum gondozásában. Azt az utat pedig, amelyet 1867 óta a Magyar Posta bejárt, az állandó és az időszaki kiállításokon túlmenően májustól októberig a fővároson kívül sokfelé bemutatják, a szervezet legnagyobb tehergépkocsijában berendezett mozgó tárlat segítségével.

A múzeum egyik terme napjainkban  „A borzalmak tiport országútján” címmel az I. világháború éveiből a tábori posta és távírda munkáját, az ott szolgálók harci és életkörülményeit  mutatja be, számos eredeti eszköz felsorakozatásával.

Tábori posta az I. világháborúban.

Ez a hitelesség nem csupán a mostani időszaki kiállításra, de a további termekben felsorakoztatott ódon postai és távírdai berendezésekre is érvényes. Régi pecsétnyomók, évszázaddal ezelőtti utcai postaládák, Puskás Tivadart idéző telefonközponti kapcsolóasztalok, a legkülönfélébb távbeszélő-készülékek, valamint a szikratávíróktól a régi és modernebb telexgépekig sorolhatók a látványelemek, s mindezek mellett az egykor szolgált alkalmazottak uniformisai is gyarapítják a látnivalókat. Berendeztek itt egy száz évvel ezelőtti postahivatalt is, tekintélyes csomagfelvevő részleggel, ahol a különféle anyagú és nagyságú pakkok között egy füles kézi kosárban feladott, szakszerűen belespárgázott tyúkon is megakadhat a szemlélődő tekintete... A falakon pedig egykori térképek és a Magyar Királyi Posta hajdanvolt vezetőiről készült olajfestmények egészítik ki a látnivalókat.

Címkék