Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa

Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa
Infovilág

A friss statisztikai jelentés szerint kisebb városokban az országos átlaggal megegyező, a községekben csupán 80%-os a növekedés. A megépített lakások számát tekintve a községekben tíz, a megyei jogú városokban ötven százalékra tehető az éves emelkedés üteme. 

Bár a saját használatra, illetve családi házas formában épült ingatlanok száma is nőtt, a látványos „ugrás” az értékesítési céllal, többlakásos épületben létesült otthonok számában tapasztalható. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint 2010 óta az idén költözhetnek majd a legtöbben új társasházi lakásba. Az ország legnagyobb bankjának budapesti újlakás-értéktérképe szerint tavaly a fővárosban 350 új beruházás 11 ezer új lakásának az értékesítése kezdődött meg.

A lakásépítők a fővárosi peremkerületekben és a nagyvárosokban is aktivizálódtak, ennélfogva újra sok száz lakásos beruházások terveivel álltak elő.

 A kereslet látványos növekedését a kínálat mintegy másfél év késéssel követi. Nem feledendő, hogy az ingatlanpiacot izzító 5%-os áfakulcs előreláthatólag csak 2019 végéig lesz érvényben. Ekként a nagyberuházások előkészítésére (telekvásárlás, tervezés, engedélyeztetés) már alig egy év van hátra – hangoztatja az elemző. A jó telkekért és a vevők tömegéért egyre élesebb a verseny. Az építtetők, beruházók hirdetésben új hívószavak jelennek meg, mindenekelőtt az „okosotthon”. A fűtési rendszer esetében népszerűsítik a hőszivattyús, padló- és mennyezeti hőszabályozással kombinált technológiát. 

Győr méltó versenytársa a fővárosnak

Budapesten a múlt két és fél évben jóformán valamennyi ingatlantípus ára növekedett, a nagyvárosok nagyméretű lakásai esetében viszont egyelőre nem történt látványos áremelkedés.

A 2000 előtt épült, 30–50 négyzetméteres lakások ára mostanra a fővárosban már jóval meghaladja a 2008-i árat, vidéken viszont alig néhány százalékos a drágulás. A budapesti belvárosban 50–80 százalékos árnövekedés, a külső kerületekben ennek még a fele sem, a nagyvárosokban pedig alig érzékelhető, mindössze 2–10 százalék.

A 80–100 négyzetméteres, ugyancsak 2000 előtt épült lakások tekintetésben még szembeötlőbb a főváros–vidék-eltérés. Budapesten erőteljes áremelkedés zajlott, és bár lassul, még tart. Vidéken a négyzetméterárak még nem érték el a 2008-i szintet. Így például manapság Debrecenben 22, Pécsett 14, Kecskeméten 5 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint 2008-ban.

Akad azonban kivétel, mint például Győr: földrajzi és gazdasági adottságainak köszönhetően a lakásárak változását illetően lépést tart Budapesttel. A folyók városának ingatlanpiacára alig hatott a válság, így az újra élénkülő piacon előnnyel verseng.

Címkék