Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Halasztódik a győri helyi közlekedés korszerűsítése – sürgető a vasútállomás fölújítása

Halasztódik a győri helyi közlekedés korszerűsítése – sürgető a vasútállomás fölújítása
Infovilág

A bevételi, nem működési hiányt a város a tavalyi maradvány egy részének felhasználásával egyensúlyozza, amely 13 milliárd 555 millió forint. Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, hogy nagyon jó és kiegyensúlyozott az idei győri költségvetés, amelyben hangsúlyos szerepet kap az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF).

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester kifejtette: a büdzsé legnagyobb, csaknem húszmilliárd forintos tétele az intézmények fenntartására irányul, a kiegyensúlyozott működésüket biztosítja. Fejlesztésekre 18 milliárd forintot költenek, közöttük már vannak megkezdett beruházások is, ilyen például a Széchenyi István Egyetem újabb kollégiumának építése, amely az EYOF ideje alatt olimpiai faluként funkcionál majd. Kiemelte, hogy az idei évi költségvetés stabil és végrehajtható. Mintegy nyolcszázmillió forint tartalékot állítottak be. Az iparűzési adóból származó bevétel a várakozások szerint 21,5 milliárd forint lesz.

Fodor Roland jobbikos önkormányzati képviselő a vita során közölte: aránytalanul többet költ a város sportra és városmarketingre, mint kultúrára. Hozzátette, eljött az ideje annak, hogy a város „kitűzze a következő nagy projektet”: szerinte az önkormányzat alapíthatna egy teljes mértékben saját tulajdonú helyi közösségi közlekedési vállalatot, amelynek révén modernebb és jobb lenne a helyi tömegközlekedés. Javasolta, hogy a sportra és a városmarketingre szánt összegekből egymilliárd forintot csoportosítsanak át a vállalat létrehozásának előkészületeire.

Borkai Zsolt válaszában azt mondta, a következő nagy cél a megyeszékhely életében az, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra. A helyi közösségi közlekedés esetleges módosításáról szólva úgy fogalmazott, hogy első körben egy tanulmányt kell készíteni, amelynek alapján a jövőben dönteni lehet a kérdésről.

Varga Márk, az MSZP és az Együtt alkotta Győri Baloldal képviselője arról beszélt, hogy összességében 3,7 milliárd forintos módosító indítványt nyújtottak be, egyebek mellett a szabadidősport infrastruktúrájának bővítésére, a tömegközlekedésre, a vasútállomás felújítására, fiatalok és pályakezdők kedvezményes lakáshoz juttatására, valamint szociális és iskolabusz elindítására.

Neupor Zsolt, a DK önkormányzati képviselője azt kérdezte Borkai Zsolttól, hogy melyek azok a fejlesztések, amelyek szerepelnek a „Modern városok” programban. A polgármester közölte: információi szerint május végéig Orbán Viktor miniszterelnök ellátogat Hódmezővásárhelyre, Salgótarjánba és Győrbe is. A „Modern városok” programban szereplő győri fejlesztések előkészületei már tavaly elkezdődtek – mondta. (A kérdésre tehát nem kapott választ a képviselő – a szerk.)

A képviselők nem szavazták meg a költségvetéssel kapcsolatos módosító indítványokat.

A közgyűlés egyebek mellett elfogadta azt a támogató javaslatot, amely szerint a Győrt Veszprémmel összekötő, több mint százéves 11-es vasútvonal járműparkját fejlesszék a jövőben. Győr tagja a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetségnek, amely 2008 nyara óta azon dolgozik, hogy megmentse a vasútvonalat.

Az ülésen Borkai Zsolt átvette Nagy Györgytől, a Magyar Sportlövők Szövetségének elnökétől a tavaly februári sportlövő Európa-bajnokság győri rendezéséért a nemzetközi szövetségtől kapott arany érdemrendet.

 

Győr 2017-i költségvetéséről ez olvasható a város honlapján (dátum nélkül):

55 milliárd forintos főösszegű költségvetést fogadhat el a februári közgyűlés. A tervezett büdzsé mintegy egyharmadát fejlesztésekre fordítják, és az intézményhálózat magas színvonalú fenntartására is hasonló összeget szán a város…

„A 2017-es költségvetésünkkel folytatjuk a hagyományt, hogy az önkormányzat magas színvonalon kívánja működtetni intézményrendszerét, ezért erre a feladatra mintegy 20 milliárd forintot szánunk. A másik fő jellemzője a büdzsének, hogy a városfejlesztésre a főösszeg mintegy egyharmadát, 18 milliárd forintot fordítunk” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, aki Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármesterrel közösen mutatta be a tervezet fő számait.

A város gazdasági erejét mutatja, hogy a bevételi oldalon a legnagyobb tétel az iparűzési adóból származik, a 21,5 milliárdos összeg a 25 milliárdos össz-adóbevétel túlnyomó részét jelenti. Szintén a bevételt növeli az a másfél milliárdos állami támogatás, amelyet a decemberi kormányhatározat tartalmazott. Az idei győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál természetesen a bevételi és a kiadási oldalon is megjelenik, a még hátralévő fejlesztések mellett rendezési tételekkel. A polgármester emlékeztetett arra, hogy az állam és az önkormányzat közös finanszírozásában új egyetemi kollégium építésével is erősítik a felsőoktatást, az állam hatmilliárdos támogatása mellett a büdzsé tartalmazza a 3 milliárdos városi részt. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy január 1-jétől változott az oktatás rendszere, az önkormányzat már üzemeltetőként sem játszik szerepet az intézmények életében, ennek ellenére Győr 2017-ben 4,9 milliárddal járul hozzá az oktatási rendszer működéséhez. Mint elhangzott, az önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet szentel a szociális és egészségügyi intézményei magas színvonalú működésének, valamint a nívós győri kulturális élet továbberősítésére, s a népszerű, sokakat vonzó rendezvények megrendezése is fontos feladat. A sporttámogatás egymilliárdos összege pedig jóval meghaladja a korábban elfogadott mindenkori költségvetés egy százalékos értékét. Borkai Zsolt kiemelte, az élsport mellett az utánpótlás-nevelés és a szabadidősport is kiemelt figyelmet kap a városban.

A már említett 1,5 milliárdos kormányzati támogatásból mintegy 900 milliót a Bécsi kapu tér megújítására, 200 milliót az Ifjúság körút felújításának befejezésére, 400 milliót a Szauter utca átépítésére fordítanak. Utóbbi esetében a temető előtti szakasz négysávossá bővül, míg a 82-es úti csomópont turbó körforgalommá alakul. Folytatódik a Szövetség út kikötése mintegy 400 millió forintból, a Radnóti út kikötésére pedig egymilliárd forintot terveznek. A sort folytatva elhangzott városüzemeltetési feladatokra egymilliárd forinttal számolnak, és 800 milliót fordítanak a közterületek fejlesztésére, parkrendezésre, köztéri alkotások elhelyezésére. Az Útkezelő Szervezet költségvetése többek között tartalmazza a Rába kettős híd díszvilágításának kialakítását is. Az uniós források felhasználásával kapcsolatban elhangzott, a TOP-os pénzekből elindulhat az idén a Vásárcsarnok felújítása és a hozzá kapcsolódó parkolólemez, illetve az Árpád úti parkolóház és multifunkciós épület építése. Szintén uniós források segítségével közelít a befejezéshez a Szövetség úti óvoda, a Türr úti bölcsőde, vagy épp a Lajta úti gyermekjóléti központ felújítása, s az idén valósul meg a Tihanyi úti és a Kör téri rendelő, vagy épp az Erzsébet ligeti óvoda felújítása is.

„A fejlesztések tekintetében továbbra is arra törekszünk, hogy az aktuális nagyberuházások mellett a városrészek kiegyensúlyozottan gyarapodjanak, a gazdasági környezet folyamatos vonzóvá tétele pedig azért fontos, mert az a vállalkozások számának és beruházásainak mértékét növeli, új munkahelyeket teremt, és az évről évre növekvő adóbevételeket újra a város fejlesztésére tudjuk fordítani. Az idei az utolsó év, hogy 1,8 százalékos az iparűzési adó, 2018. január 1-jétől 1,6 százalékra csökken, amely várhatóan újabb pozitív eredményeket generál. A fejlesztések, a közterületek szépítése, a kulturális élet pezsgése a győrieket szolgálja, emellett pedig a turistákat is a városba csábítja” – összegezte Borkai Zsolt, aki végezetül elmondta, a tervezet stabil és előremutató gazdálkodást biztosít a városnak, ezért bízik a közgyűlés támogatásában.

Címkék