Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A legjobb matek- és fizikatanárokat keresik – megvalósulhat egy álom

A legjobb matek- és fizikatanárokat keresik – megvalósulhat egy álom
Infovilág

A hazánkban már az I. világháború előtt, tehát jó évszázada megjelent Ericsson hosszú távra 1990-ben kötelezte el magát Magyarországon – a többi között a hazai oktatás fejlesztése mellett is. Az immár 1900 munkatárssal működő magyar Ericsson nem csupán a távközlési ipar egyik nagy munkáltatója, hanem 1200 mérnököt foglalkoztató kutató és fejlesztő központjával a telekommunikációs és informatikai kutatással, szoftverfejlesztéssel foglalkozó legnagyobb szellemi központ is Magyarországon.

Egyetemi szintű együttműködései révén minden évben hallgatók százainak nyílik lehetősége arra, hogy ipari oldalról is kipróbált kutatómunkát végezzen. Az Ericssonnak kellenek a kiválóan képzett, fiatal, diplomás szakemberek, ugyanis a vállalat által létrehozott, nagy hozzáadott értékű termékeket létrehozó munkahelyek betöltéséhez elmélyült tudás szakemberekre van szüksége.

A most ismét meghirdetett Ericsson-díjra esélyes pedagógusok szakmai munkája és emberi értékei teszik alapvetően meghatározzák, hogy a hazai műszaki és természettudományi diplomások átlagon felüli tudása vonzóvá tegye a beruházást infokommunikációs csúcstechnológiák kutatásába és fejlesztésébe Magyarországon.

Az Ericsson-díjakat az idén két kategóriában ítélik oda:


Az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díj két-két, matematikát, fizikát oktató (általános vagy középiskolai) pedagógus munkásságát anyagilag is elismerő, egyenként 250 ezer forinttal jár. Azok kaphatják, akik tanítványaikkal aktívan bekapcsolódtak a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok vagy az ABACUS folyóiratának pontversenyeibe, vagy a tanítás mellett évek óta a legtöbbet teszik a tantárgyuk iránti érdeklődés felkeltéséért és megszerettetéséért.

Az „Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díj szintén két-két,
matematikát, fizikát oktató (általános vagy középiskolai) pedagógus munkásságát ismeri el egyenként 250 ezer forinttal. Azokat illetheti, akiknek a tanítványai a legrangosabb hazai vagy nemzetközi egyéni versenyeken (pl. a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok vagy az ABACUS versenyek; a Varga Tamás, Kalmár László, Zrínyi Ilona, Arany Dániel matematikaversenyek; matematika vagy fizika OKTV; Öveges József, Jedlik Ányos, Mikola Sándor, Szilárd Leó fizikaversenyek; a Nemzetközi Matematika vagy Fizika Diákolimpiák, a Kürschák József matematikai tanulóversenyek, az Eötvös Loránd fizikaversenyek) valamelyikén a 2011/12. tanévtől kezdődően elnyerték az első öt díj egyikét.

A díjakat a Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány (MATFUND) ítéli oda, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díjbizottságainak ajánlása alapján. A díjazandókra írásos javaslatot nyújthatnak be szakmai és társadalmi szervezetek, a javasolt tanár tevékenységét ismerő kollégák, tanítványok. Az ajánlásnak tartalmaznia kell a javasolt személy részletes szakmai jellemzését, különös tekintettel azokra a szempontokra, amelyek alapján a díjra érdemesnek tartják. Pályázatot csak a különböző kategóriák elektronikus „Pályázati adatlapjain” nyújthatnak be. Ha az előző években már javasolt tanár nem kapott díjat, a felterjesztést (aktualizálva) kéri a bíráló bizottság. Bár Rátz-életműdíjas tanár nem jelölhető Ericsson-díjra, Ericsson-díjas tanár nyolc év elteltével újra felterjeszthető az Ericsson-díjra. A kizárólag online benyújtható pályázatok határideje március 15-e éjfél.

„Egy álom megvalósul” címmel meghívásos pályázatot is közzé tett a magyar Ericsson. A vállalat által az idén díjazott tanárok iskolái kísérleti, informatikai eszközök beszerzésére nyújthatnak be meghívásos pályázatot azzal, hogy bemutatják, hogy milyen programot terveznek a következő tanévben az általuk szükségesnek tartott eszközökkel, és hogy ez a tevékenység miként járul hozzá az iskolában a matematika, a természettudományok, vagy az informatika népszerűsítéséhez, oktatásához vagy tehetségeinek gondozásához.

Az idei Ericsson-díjazottak iskoláinak igazgatói értesítést kapnak a díj odaítéléséről, és ezzel egy időben megkapják a részletes pályázati felhívást. A pályázói körbe tartozó legfeljebb nyolc iskola közül egyetlen nyertest hirdet ki az Ericsson 2017 őszén. A pályázatokat az Ericsson Magyarország kutatási és fejlesztési igazgatósága bírálja el a pályázati útmutatóban leírt szempontok alapján.

Címkék