Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Látványosan fölértékelődtek a panellakások

Látványosan fölértékelődtek a panellakások
Infovilág

Az ingatlanpiac 2014-i felélénkülése óta csaknem megduplázódott a Duna House panel lakásár-indexének mértéke, és a legfrissebb adatok alapján elérte nominálértéken a 148 százalékpontot, reálértéken mérve pedig 116 százalékponton áll. A téglalakások ennél mérsékeltebb növekedést mutatnak, igaz, magasabb árszintről kezdték az emelkedést; jelenleg 125 százalékpont nominálértéket mutatnak.

A budapesti paneleket érdemes lakótelepek szerinti bontásban is megvizsgálni, ugyanis százezres eltérések is előfordulhatnak a négyzetméterárak között. A 2013-i árszinthez képest a legkisebb növekedés is 67 százalékos volt, ami a IX. kerületi József Attila-lakótelepet jellemezte. A legnagyobb emelkedés három év alatt a VIII. kerületi Szigony utcai lakótelepen zajlott le, ahol több mint megduplázódtak az árak. A József Attila-lakótelep esetében 2013-ban magas árszínvonalú környékről beszélhettünk, mostanra viszont a négyzetméter árak alapján felállított rangsorban a középmezőnybe csúszott. A Szigony utca esetében ez épp ellenkezőleg történt. Az eghykori alacsony árakhoz képest, amikor csak az Újhegyi és a Havanna lakótelep bizonyult nála olcsóbbnak, közepes szintre emelkedtek a négyzetméterárak. Az árnövekedés okai között a Corvin-negyed fejlesztése minden bizonnyal döntő szerepet játszott. Jelenleg az Újpesti, az Újpalotai és a Békásmegyeri lakótelepen is alacsonyabbak a négyzetméterárak:

 

A vizsgálatba a 10 nagy lakótelep közül ötben haladta meg a négyzetméterár a 300 000 forintos szintet. Kiemelkedik a Gazdagréti lakótelep 368 000 forint átlag négyzetméter árával, amelyet a Bécsi úti követ 338 000 forinttal. Ez a két helyszínen már 2013-ban is a legmagasabbak voltak lakás-négyzetméter árak; a 4. metró megépülésével és a fonódó villamossal még nőtt az értékük. Legolcsóbban az Újhegyi és a Havanna lakótelepen vásárolható panellakás: az átlagos négyzetméterár ma sem haladja meg a 250 000 forintot. Ez a két lakótelep már 2013-ban is a legolcsóbbnak bizonyult a fővárosban.

Címkék