Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Robotok lépnek a dolgozó ember helyébe?

Robotok lépnek a dolgozó ember helyébe?
Infovilág

Hazánkban is vizsgálták, hány állást lehetne betölteni automatizálással. E munkalehetőségek számát 500 ezerre teszik, harmada az iparhoz, ötöde pedig az irodai, adminisztrációs munkákhoz kapcsolódik. Tehát a kutatók szerint a magyarországi foglalkoztatottak mintegy nyolcada lehet érintett – derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) felméréseiből. Jelenleg két nagy probléma tapasztalható a hazai munkaerő-piacon: a munkaerőhiány és az egyre nagyobb mértékű robotizáció. A feldolgozó-ipari cégek 70%-a, a szolgáltatók 40%-a nevezte meg a munkaerőhiányt, mint a termelést korlátozó tényezőt.

A kutatások szerint bizonyos munkahelyek a növekvő automatizálás miatt szűnnek meg. És az is előfordulhat, hogy éppen a robotok elterjedése lehet majd megoldás az ipar és szolgáltatás munkaerőhiányára. Ha ez így történik is, még akkor is óriási feladat előtt áll majd az ország, hiszen jelenleg a magánszektor nem rendelkezik akkora beruházási erővel, hogy egy ilyen nagymértékű átalakulást finanszírozni tudjon, ezzel szüntetve meg a munkaerőhiányt. Az IFR (International Federation of Robotics) előrejelzései azt mutatják, hogy a vállalatok mégis nagy potenciált látnak az ipari robotokban. Az idén a tavalyinál hetedével több ipari robotot helyeztek üzembe. Az előrejelzések alapján 2017–19 között évente átlagban 13%-al nő majd az értékesített ipari robotok száma. Konkrétan: az egységek száma a 2015 végén mért 1 631 600-ról, 2019-re 2 600 000-re növekszik. A közép-kelet-európai térségben is a nemzetközihez hasonló, jól látható növekedés figyelhető meg. 

Az előrejelzések alapján 5 év alatt az ipari robotok száma majdnem megduplázódik, hiszen akár 36 113 egységről 68 100 egységre is növekedhet. Az automatizálásban leginkább érintett ágazatok között vezet az autó-, az elektronikai összeszerelő, a fém-, a gyógyszeripar.

Az együttműködő robotok értékesítésében is extrém mértékű növekedés várható. A Markets and Markets kutatása szerint az együttműködő robotok piaca a 2015-ben mért 110 millió dollárról 2022-re 3,3 milliárd dollárra duzzad.

Az olyan iparágakban, amelyekben egy egyre nagyobb méreteket ölt az automatizálás, általános problémának tekinthető a szakképzett munkaerő hiánya – Magyarországon is. Ilyen például az autóipar. Megoldás lehet a robotok alkalmazása? A Universal Robots közép-kelet-európai vezérigazgatója, Slavoj Musilek szerint a kérdésre nem lehet csak igennel, vagy nemmel válaszolni, annál sokkal összetettebb a helyzet. Az egyik legnagyobb kihívás, amivel a vállalatok szembesülnek, a megfelelő szaktudással rendelkezők megtalálása. A szakemberhiány nagymértékben nehezíti a vállalatok életét, hiszen a piaci részesedések növeléséhez, új lehetőségek felkutatásához, a már meglévő, és a potenciális kereslet kielégítéséhez elengedhetetlen a megfelelő szaktudás.

A szakemberhiány miatt viszont nem marad más lehetőség, mint az automatizálás. „A robotok használatának előnyeit mindenképpen ki kell aknázni, hiszen kiválóan alkalmasak monoton, ismétlődő feladatok elvégzésére, és a veszélyes feladatkörökben is kihasználhatják a bennük rejlő lehetőségeket. Ezáltal növekedhet a termelékenység, állandósulhat a minőség, rugalmasabbá válhat a munkavégzés. Meg kell találni az egyensúlyt, engedni kell, hogy a gépek végezzék azokat a feladatokat, amelyekben ők a legjobbak, amit pedig az emberek hatékonyabban és jobban végeznek, azt meg rájuk kell bízni. Ez az automatizálás legjobb útja” – foglalta össze Musilek.

Sok ember attól tart, hogy a jövőben minden feladatot robotok fognak végezni. Arra, hogy ez mennyire helytálló, szintén nem volt könnyű választ adnia Slavoj Musileknek:

„Egy biztos, a robotok sosem tudják helyettesíteni az emberi kreativitást, érzékeket, intelligenciát, vagy a döntéshozatali képességeket. Ezeknek mindig döntő szerepe lesz az ipari termelésben, így valószínűleg a teljes automatizáció sosem fog megvalósulni.”

Meg kell látni a lehetőséget a robotokban, hiszen nagymértékben megkönnyíthetik az emberek munkáját, felszabadítják őket olyan feladatok alól, amelyeket nehéz, fárasztó, vagy veszélyes elvégezni.

Az együttműködő robotok, mint nevük is mutatja, nem a humán munkaerő leváltására jöttek létre, hanem az emberi feladat elvégzésének segítésére.

Feltételezhető, hogy miután az emberek fenntartással viseltetnek az automatizációval szemben, a munkahelyükön is ellenségesen, bizalmatlanul fogadják a robotok megjelenését. Az Universal Robots szakértőinek véleménye szerint ez a szemlélet inkább a közgondolkodásra jellemző, az iparban aligha jelenik majd meg.

„A munkások gyorsan felismerik majd a robotokban rejlő lehetőséget és értéket. A biztonsági funkcióknak, az egyszerű programozásnak és a rugalmasságnak köszönhetően az egész világon nagyon jól fogadják robotjaikat. Az emberek képesek tisztán látni a termelés egész folyamatát, így tisztában vannak azzal, hogy a robotok menyire előnyösek a mindennapi munkavégzés közben” – magyarázta  Musilek.

Csakhogy a közgondolkodásban már nem ilyen egyértelmű az ipari robotok megítélése, ez legtöbbször abból adódik, hogy a kutatások és a cikkek a kérdésnek csak egyik oldalát vizsgálják részletesen, márpedig ez sokkal összetettebb ennél. Az automatizálás megkönnyíti és átalakítja az emberek feladatait: nem veszi el a munkalehetőséget, hanem segíti a monoton vagy éppen veszélyes funkciók átvállalását. Az embereknek olyan képességeket kell elsajátítani, amelyekre a robotok nem képesek, és ez még értékesebbé, keresettebbé teszi őket a munkaerő-piacon is. Azt nehéz pontosan megfogalmazni, milyen képességekre lesz szükség a jövőben, de az biztos, hogy sokkal gyorsabban változnak majd a munkaerővel szembeni elvárások, ezért az emberi tudást is rugalmasabbá kell tenni.

Az Universal Robots a robotikai területen végzett sokéves kutatás eredménye. A vállalatot 2005-ben két társával Esben Østergaard, a vállalat műszaki igazgatója alapította a dániai Odensében. Az volt a célja, hogy a robottechnológia mindenki számára elérhetővé váljék, és hogy munkatársaival együtt létrehozzon egy olyan egyedi, ipari robotot, amely képes bármilyen ipari folyamat automatizálására és ésszerűsítésére, emellett megfizethető, rugalmas, könnyen használható és biztonságos.

A termékkínálat magába foglalja az UR3, UR5 és UR10 robotokat, melyek teherbírásuk után kapták a nevüket. Mióta az első UR-robot 2008 decemberében megjelent a piacon, a vállalat látványos növekedést mutatott a felhasználó-barát robotok területén, és immár világszerte több mint 50 országban értékesít. A UR-robotok átlagosan 195 napos megtérülési ideje a legrövidebb az iparágban. A boston-i Teradyne Inc. részét képző vállalat székhelye a dániai Odensében van, emellett pedig leányvállalatai és regionális irodái vannak az USA-ban, Spanyol-, Cseh-, Németországban, Indiában és Kínában.

 

Címkék