Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Átszervezés után még jobban szárnyal a Lufthansa Technik

Átszervezés után még jobban szárnyal a Lufthansa Technik
Infovilág

Az átszervezéssel kívánják a Lufthansa Technik piaci helyzetét és a versenyképességét erősíteni az európai régióban, amely különösen fontos a kiélezett piaci versenyben. És ez csak az első lépés az egész világra kiterjedő hálózat felépítése felé; mint elhangzott, a cégcsoport különösen nyitott a dél-amerikai és az ázsiai piac iránt.

A SixToONE programot két éve kezdték el a Lufthansa Technik AG-nál (LHT) a budapesti, hamburgi, berlin-schönefeldi, szófiai, máltai és shannoni karbantartó egységek összevonásával. A folyamat korántsem zajlott simán, tekintettel arra, hogy mindenütt a teljes munkatársi közösséget be kellett vonni, biztos jövőképet adni a dolgozóknak. Elmagyarázták, hogy a program a munkavállalók és a csoport előnyére fog válni hosszú távon, és a változás a cégcsoport jövőjének a kulcsa. A folyamat során az LHT-csoporton belüli számos kihívással is meg kellett küzdeniük.

Dietmar Focke, az LHT budapesti első embere elmondta: megvizsgálták, hogy melyek az egyes karbantartó egységek helyi specialitásai, melyik szervezet miben erős. Ennek megfelelően a folyamatokat nem központilag határozták meg és terjesztették ki az egységekre, hanem a csoport egyes tagjai dolgozták ki a részfolyamatokat, amelyeket aztán mindenhol bevezettek. A budapesti bázis dolga volt az egész cégcsoportra vonatkozó oktatási terv elkészítése.

Az átszervezés lényege: minden folyamatot és eljárást egységesítenek a csoporton belül, így a megrendelő, aki karbantartásra viszi a repülőgépét a LHT-csoporthoz, ugyanazt a színvonalat, kiszolgálást és dokumentációt kapja meg minden egyes karbantartó állomáson. Ez a megoldás a cégcsoport egyes állomásai közötti átjárhatóságot is biztosítja, amelynek eredményeként az erőforrások a lehető legjobban kihasználhatók és szükség esetén átcsoportosíthatók. A hangárkapacitás jobb kihasználásával és az erőforrások optimalizálása révén harmadával nőtt az eladható munkaórák száma a csoporton belül.

Központosították a kereskedelmi és értékesítési ágazatot – hívta föl a figyelmet a másik változásra az előadó. Ekként a cégcsoporthoz beérkező megrendeléseket központilag osztják szét az állomások között, igazodva a megrendelő igényeihez és keresve az optimális megoldást. Erre példa az, hogy azon az állomáson végzik el a megrendelt karbantartást, amely reptérre az adott üzemeltető (légitársaság) menetrend szerint közlekedik, így megtakarítható a technikai átrepülés költsége.

Az LHT szakemberei hármas egységeket hoztak létre a központi funkciók, az együttműködés, a legjobb gyakorlat kialakítása végett – a lehető leggazdaságosabb módon. A karbantartók hármas céljának sarkkövei: az átláthatóság, a legjobb gyakorlat kialakítása és a folyamatos fejlesztés. Így az egyes folyamatok fejlesztését és tökéletesítését az LHT nem zárta le, a jövőben is dolgoznak rajtuk, ezzel tovább alkalmazkodva az újabb igényekhez és a változó piaci környezethez.

Miután Európán belül sikerült megvalósítani ezt a nagyszabású elgondolást, az LHT kilépett a világpiacra. Puerto Ricó-i karbantartó állomását 2015 júliusában nyitotta meg az európai üzemek mintájára, mintegy másolatként. Azok a szakemberek, akik a dél-amerikai egységben kezdték meg a munkájukat, az európai bázisokon sajátították el a szakmai fogásokat, a leendő partnereknek is a már működő állomásokat mutatták be. Ezáltal elérték, hogy a megnyitás után minden óramű pontossággal, gördülékenyen haladt az új üzemben, aminek köszönhetően a kapacitásukat sikerült öt évre előre lekötni. Jövőre a Távol-Keleteken, Kuala Lumpurban és Thaiföldön nyit újabb karbantartó egységeket a Lufthansa Technik. Már egy speciális tagja is van a hálózatnak, az Ameco Beijing, az LHT és az Air China közös vállalkozása.

A vállalati átszervezéseknek is fontos mérőszáma a gazdaságosság és nyereségesség – emelte ki Dietmar Focke. A konkrétum: az új szervezési modell és gyakorlat 38,8 millió euró megtakarítással járt a cégcsoporton belül, ami a 2011-i eredményhez mérten 20 százalékos javulás. Emellett a hangárkapacitás és az erőforrások optimalizálása is látványos sikerrel járt.

A fejlesztés persze ezzel nem érte el végcélját, már csak azért sem, mert a piac folyamatosan változik, új kihívások elé állítja a repülőgép-karbantartó cégeket. A továbblépés következő foka az One step ahead program, amelyben új digitális csomagokat és fejlesztéseket kínálnak repülőgép-tulajdonosoknak (főleg bankoknak) – a gép élethosszáig tartó átfogó műszaki kezelése formájában.

Milyen változással jár(hat) ez a hazai piacon? Focke azt mondta, hogy folytatják a növekedést, a terjeszkedést Budapesten, a vidéki repülőterek ugyanis nem bonyolítanak le akkora utasforgalmat, hogy megérje náluk nagy karbantartó állomás felszerelése, megnyitása. A hallgatóság megtudhatta, hogy ezzel együtt a Lufthansa Technik Budapesten kívül Debrecenben is jelen van, de csak vonal-műszaki kiszolgálás formájában, amivel tökéletesen kielégítik a repülőgép-üzemeltetők igényeit.

Címkék