Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Brahms, Dvořák, Bogányi, Korsten – hangverseny a MÜPA-ban

Brahms, Dvořák, Bogányi, Korsten – hangverseny a MÜPA-ban
Infovilág

Bogányi Gergely.A Pannon-bérlet második hangversenyén Bogányi Gergely először adja elő a pécsi együttessel Brahms első zongoraversenyét, melynek érdekessége, hogy eredetileg szimfóniának készült. A világ hangversenytermeinek méltán kedvelt zongoristája a pillanat művészetében hisz, így koncertjei megismételhetetlen élményt nyújtanak a közönség számára.

„Úgy érzem, a közönség azért vesz jegyet a koncertjeimre, mert ott szokott történni valami. Az előadó-művészetet nem lehet betanulni, az a pillanat művészete. Én a koncertet szent helynek tekintem, ahol a művész minden alkalommal először játssza, újrateremti a darabot. A színpadon megpróbálom elfelejteni, amit eddig tudtam, hogy megszülethessen a zene csodája, ami mindig más” – nyilatkozta.

Gérard Korsten.A műsorban Johannes Brahms és Antonín Dvořák, a 19. század két fontos zeneszerző-egyéniségének művei szerepelnek. Brahms II. szimfóniája volt egyben Dvořák VI. szimfóniájának legfontosabb ihletője. A hasonlóságok mellett van azonban még valami, ami Dvořák művét mindenképp egyedivé teszi: a cseh nemzeti stílus jelenléte, mely aztán a későbbiekben meghatározó elemévé válik a bohémiai zeneszerző alkotásainak.

Az est karmestere, Gérard Korsten az idei évadban második alkalommal dirigálja a pécsi zenekart. A zene világnapján, október 1-jén adott koncertjén zajos sikerrel búcsúzott a közönségtől, valamint a Pannon Filharmonikusoktól, ahol – elsősorban az együttes pozitív légkörét kiemelve – rendkívül eredményesnek tekintette az intenzív közös munkát a próbafolyamatok során.

 

BRAHMS ÉS BOGÁNYI

December 16-án (pénteken) 19,30 órától

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Műsoron:

Johannes Brahms: d-moll zongoraverseny

Antonín Dvořák: VI. szimfónia, (D-dúr)

Bogányi Gergely – zongora

Vezényel: Gérard Korsten

Címkék