Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lakáspiac: bővülés, áremelkedés

Lakáspiac: bővülés, áremelkedés
Infovilág

Az év végéhez közeledve megállapítható: a prognózis általánosságban valós, ehhez viszont hozzátartozik, hogy a bővülés az újlakás-ágazatban volt igazán kiugró: 25 százalék, a többi ingatlantípus esetén viszont visszafogott emelkedés volt érezhető.

A nagyvárosok átlagos négyzetméter-áraiban továbbra is szembetűnő különbségek tapasztalhatóak. A legmagasabbak Budapesten, ahol a megyei  székhelyekhez képest 28–200%-kal drágább átlagárakkal kell számolni. A nagyvárosok közül az idén is kiemelkedik Sopron, az egyetemi városok közül pedig Debrecen; Miskolcon továbbra is alacsonyak az árak.

Az idén az áremelkedés üteme sokat lassult a tavalyihoz mérten; akkor sok településen kétszámjegyű volt a változás, az idén viszont átlagosan 8–10 százalék.

Az albérletárak között is látványos az eltérés az ország egyes területei között. A legkiemelkedőbb Budapest és Sopron; a két városban átlagosan 2500–2900 Ft-os négyzetméterenkénti áron bérelhető lakás. Debrecen, Szeged és Győr albérletárai is kitűnnek: átlagosan 1500–1900 Ft/m2. A kiadó albérletek átlagos négyzetméterenkénti árait tekintve a múlt egy évben Sopronban, Szegeden és Pécsett szembetűnő növekedés mutatkozott, a miskolci piac nem tart lépést.

Az év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően fellendült az építkezési kedv: két és félszer több építési engedélyt adtak ki, mint esztendővel azelőtt. A beruházások egy része jövőre fejeződik be, ekként igazán lendületes növekedéssel 2017-től lehet számolni. (Forrás: Ingatlannet.hu)

Címkék