Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Oracle 1400 millió dollárral támogatja a számítástechnika-oktatást az EU-ban – hazánk is kedvezményezett lehet

Az Oracle 1400 millió dollárral támogatja a számítástechnika-oktatást az EU-ban – hazánk is kedvezményezett lehet
Infovilág

Ezzel összefüggésben az Oracle bejelentette 3 éves támogatási programját, amelynek részeként 1400 millió dollár értékben, pénzbeli és természetbeni támogatás formájában segíti az informatika-oktatást az Európai Unió országaiban.

(A szerk. megj.: Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaság – a 2003. április 12-i népszavazás eredményeképpen – 2004. május 1-je óta tagja az Európai Uniónak, hazánk is minden bizonnyal részesül az Oracle támogatási programjából a magyarországi informatika-oktatás segítésére.)  

Csaknem 1000 európai oktatási intézmény működik együtt jelenleg az Oracle Academy-vel, az Oracle informatikai oktatási programjával, amely 3,1 millió diákot ér el 110 országban. A mai felajánlás részeként az Oracle további 1000 európai tanárt képez majd ki informatika, Java és adatbázis-kezelés témakörben, valamint 1000 európai oktatási intézményre szeretné kiterjeszteni oktatási programját a következő három évben.

„A digitálisan képzett szakemberek Európa versenyképességének és innovációs kapacitásának kulcsai – mondta John Higgins, a DIGITALEUROPE főigazgatója. – A legutóbbi évtizedben évente négy százalékkal nőtt az informatikai és programozási tudással rendelkező szakemberek iránti igény. Az Oracle erőfeszítése az informatikaoktatás európai terjesztésében nagy segítség a számunkra a digitális gazdaság megerősítésében.”

„Az Oracle az idén nagy felajánlást tett a Fehér Ház CS for All (Computer Science for All - Informatika Mindenkinek) és a Let Girls Learn (Engedjük tanulni a lányokat!) kezdeményezéseihez. A mai bejelentés további lépés a digitális oktatás és a diverzitás támogatását célzó törekvéseink sorában világszerte” – mondta Alison Derbenwick Miller, az Oracle Academy alelnöke.

A támogatás mellett az Oracle Academy számos új programot is megvalósít a következő három évben:

  • Országos szervezetek felkérése az együttműködésre az Oracle Academy-vel tanárok és diákok informatikai képzése céljából.
  • Felsőoktatási tananyag kidolgozása az újonnan felbukkanó technológiák területén.
  • Az Oracle Academy teljes tananyagának befogadása az Európai Szakképesítési Keretrendszerbe (EQF)

A mai felajánlás az Oracle 2013-i adományának kiegészítése, amelyben 1246 európai tanárt képzett ki különféle informatikai területeken és 203 új oktatási intézményt vont be az Oracle Academy programjaiba.

 

Új koalíció a digitális készségek javításáért

A Bizottság mától működteti – a tagállamokkal, a vállalatokkal, a szociális partnerekkel, a nem kormányzati szervezetekkel és az oktatási szolgáltatókkal együttműködve – a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó koalíciót. A koalíció a digitális készségek iránti erőteljes európai kereslet kielégítését hivatott elősegíteni, hiszen e készségek alapvető fontosságúak a mai munkaerőpiacon és a társadalomban.

A koalíció azon tíz kulcsfontosságú kezdeményezés egyike, amelyet a Bizottság az ez év júniusában bemutatott Új európai készségfejlesztési program részeként javasolt. Manapság számos partner, köztük több mint 30 szervezet és csoport tesz ígéretet arra, hogy a digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó koalícióban tovább csökkenti a digitális jártasságban mutatkozó hiányosságokat.

A Bizottság további szereplőket kér fel a csatlakozásra és a koalíció chartájának támogatására. A koalíció tagjai elkötelezik magukat, hogy minden szinten erőfeszítéseket tesznek a hiányosságok felszámolásáért, a magas szintű IKT szakmai készségektől kezdve azon készségekig, amelyekre az európai polgároknak szükségük van a mindennapi élethez, a munkához, valamint a digitális gazdaságban és társadalomban való részvételhez. Ez alapvetően fontos mind az európai ipar szempontjából, hogy versenyképes maradjon versenytársainak gyors előretörése közepette, mind pedig az európai társadalom szempontjából, hogy a digitális korszakban is befogadó maradjon. A teljes közlemény itt olvasható.

 

Címkék