Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kedvelik a magyarok a pulykahúst – eredményes a védekezés a madárinfluenza ellen

Kedvelik a magyarok a pulykahúst – eredményes a védekezés a madárinfluenza ellen
Infovilág

Csakhogy a betegség megjelenésének kockázata a járványvédelmi előírások megtartásával és a zárttartás-technológiával csökkenthető. A szövetség megerősítette: a magyar pulykatermelők többsége védett a madárinfluenza ellen.

A magyar pulykatermelők szakmai konferenciáját, tekintettel a hálaadás napjára, hagyományosan az Egyesült Államok magyarországi Nagykövetségének képviselője, az idén Heather Heilman, nyitotta meg. A Baromfi Terméktanács elnöke, a Magyar Pulykaszövetség titkára, dr. Csorbai Attila a többi között hangoztatta: a vadmadarakban a madárinfluenza eddig is jelen volt, és valószínűleg a vadmadarak vándorlása miatt a fertőzés baromfifélékben való megjelenésének főleg vándorlási időszakban mindig van kockázata. A kockázat azonban látványosan csökkenthető a járványvédelmi intézkedések megtartásával, a baromfifélék zártan tartásával. Ekként ugyanis megakadályozható a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék találkozása. A hazai pulykahús-előállítás ilyen körülmények között történik, az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, állatorvosi és hatósági ellenőrzése garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhetnek forgalomba.

A konferencián beszámoltak a húsok kémiai vizsgálatával kapcsolatos új típusú mérésről is, amelyet a Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karának élelmiszerkémia és táplálkozástudományi tanszékén végeztek. A vizsgált húsok közül a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, ugyanakkor arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. A szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy ez az újabb kémiai húsvizsgálat is megerősíti az eddigi érveket a pulykahús mellett, éppen ezért a megújuló iskolai közétkeztetésben is nagyobb szerepet kellene kapnia a hazai pulykahúsnak.

„A magyarországi pulykahús-fogyasztás továbbra is Európa és a világ élvonalában van” – hangzott el a konferencián. A BTT becslései alapján a magyarok évente átlagosan személyenként 5,8–5,9 kg pulykahúst fogyasztanak. A hazai ágazat 2014-ben és 2015-ben nagyon jó évet zárt, ám jelenleg holtponton van: a piaci kereslet gyengébb, az áfa-csökkentés hatása még nem érezhető, ugyanakkor túlkínálat van, ezért látványos áresés következett be.

 

Címkék