Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eurobarométer-felmérés: médiapluralizmus és demokrácia

Eurobarométer-felmérés: médiapluralizmus és demokrácia
Infovilág

Frans Timmermans első alelnök, Günther Oettinger biztos és Věra Jourová biztos vezeti majd a vitákat, amelyek a média, a tagállamok, az európai intézmények és a nemzetközi szervezetek, a tudományos élet és a civil társadalom képviselőinek részvételével zajlanak arról, hogy milyen módon lehet megőrizni és előmozdítani a médiaszabadságot és a pluralizmust az Unióban.

Tekintettel a kollokviumra, Frans Timmermans első alelnök így nyilatkozott: „A szabad és plurális média demokratikus társadalmaink tartóoszlopa. Minőségi média nélkül nyilvános vita sem bontakozhat ki. Ezért gondoskodnunk kell arról, hogy az újságírók teljesen szabadon végezhessék a munkájukat. Ahhoz, hogy demokráciáink megfelelően működjenek, az európai polgároknak meg kell bízniuk a sajtó függetlenségében.”

Günther Oettinger, digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos hozzáfűzte: „A minőségi és tényeken alapuló újságírás rendkívül lényeges demokráciáink számára. Megfelelő környezetet kell biztosítanunk a média számára ahhoz, hogy az újságírók hatékonyan végezhessék munkájukat. A közelmúltban javaslatot tettünk a médiát szabályozó szervek függetlenségének megerősítésére az új uniós audiovizuális szabályok keretében. E javaslattal kapcsolatban számítok az Európai Parlament és a tagállamok támogatására.”

Věra Jourová, jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos így nyilatkozott: „Eurobarométer felmérésünk rávilágított a széles körben elterjedt online gyűlöletbeszédre, ami nyomatékosítja az újságírókat és az új médiaszereplőket érő visszaélések és fenyegetések hatását. Ezt sürgősen kezelni kell. A polgároknak biztonságban kell érezniük magukat, amikor online környezetben hangot adnak a véleményüknek, az újságíróknak pedig beavatkozástól mentesen kell tudniuk a munkájukat végezni. A Bizottság megvizsgálja majd az újságírók forrásainak védelmére és a visszaélés bejelentésére vonatkozó Unión belüli szabályokat.”

A közvélemény és az újságírók aggódnak a sajtó függetlensége miatt

A kollokviumot megelőzően a Bizottság konzultált a nyilvánossággal és Eurobarométer-felmérést végzett a médiapluralizmus és a demokrácia témájában. Az eredmények online elérhetők, és alapul szolgálnak majd a vitákhoz. Az Eurobarométer-adatok az alábbi problémákat jelzik:

  • a válaszadók többsége (57%) nem hisz abban, hogy a nemzeti média szabad a politikai vagy üzleti nyomásgyakorlástól;
  • a válaszadók valamivel több mint fele (53%) úgy véli, hogy a nemzeti média megbízható tájékoztatást nyújt;
  • a közösségi média vitáiban részt vevő válaszadók 75%-a volt tanúja online visszaélésnek, gyűlöletbeszédnek, illetve fenyegetéseknek, vagy tapasztalt ilyet; és csaknem felük (48%) állítja, hogy ezek visszatartják a vitákban való részvételtől;
  • csupán a válaszadók 37%-a gondolja úgy, hogy hazájában az audiovizuális médiát felügyelő szervezet szabad és független a nyomásgyakorlástól;
  • a média iránti bizalom a legszegényebbek és legképzetlenebbek körében a legalacsonyabb szintű.

A kollokvium több kérdéssel foglalkozik majd, köztük a következőkkel:

  • a média politikai és pénzügyi nyomásgyakorlástól való szabadságának és függetlenségének védelme és előmozdítása;
  • az újságírók helyzetének megerősítése, és a fenyegetésekkel, fizikai erőszakkal és gyűlöletbeszéddel szembeni védelmük;
  • a médiaműveltség és a médiaetika fontossága a politikai vita és a részvétel szempontjából;
  • az új médiakörnyezet, internetes platformok és közösségi média lehetőségei és kihívásai.

A kollokvium figyelemmel kísérhető az interneten. A kollokviumot követően véglegesítjük a vitákat tükröző következtetéseket és a javasolt fellépéseket, és közzétesszük azokat a Bizottság alapjogi weboldalán.

További információk

A médiapluralizmusról szóló 2016. évi Eurobarométer felmérésre vonatkozó tájékoztató

A médiapluralizmusról és demokráciáról szóló 2016. évi Eurobarométer felmérés

A kollokvium programja

„Médiapluralizmus és demokrácia” nyilvános konzultáció – összefoglaló jelentés

A Bizottság által 2016 májusában javasolt új uniós audiovizuális szabályok

Médiapluralizmus Monitor

Az Unió által a médiaszabadság terén támogatott projektek

Az Alapjogi Ügynökség jelentése: „Az újságírókat és más médiaszereplőket érő erőszak, fenyegetések és nyomásgyakorlás az Európai Unióban”

Az Alapjogi Ügynökség jelentése: „Uszítás az Európai Unió tagállamainak médiatartalmaiban és közéleti vitáiban”

Címkék