Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU-gazdaság: szerény mértékű növekedés a nagy kihívások idején

EU-gazdaság: szerény mértékű növekedés a nagy kihívások idején
Infovilág

Továbbra is a lakossági fogyasztás lesz 2018-ban a növekedés fő mozgatórugója; a foglalkoztatási szint várható további növekedése és a bérszínvonal enyhe emelkedése ugyancsak élénkíti majd a fogyasztást. A hitelfelvételi költségek ezután is támogatják majd a növekedést a rendkívül alkalmazkodó monetáris politikának köszönhetően.

Az előrejelzés szerint az euró-övezet összesített költségvetési hiánya fenntartja csökkenő tendenciáját, miközben ezentúl is megmarad a költségvetési irányvonal nem korlátozó jellege. A beruházások további fokozódására van kilátás. Mindazonáltal a politikai bizonytalanság, az unión kívüli lassú növekedés és a gyenge világkereskedelem rányomja bélyegét a növekedési kilátásokra.
 
Miközben folytatódik a rendkívül eltérő gazdasági teljesítmények tendenciája, az uniós GDP jelenleg magasabb, mint a válság előtt volt. Az előrejelzés által értékelt időszakban valamennyi tagállamban a gazdasági tevékenység további élénkülése várható, a teljesítménybeli különbségek azonban fennmaradnak.

Magyarország reál GDP növekedése 2016-ban várhatóan lassuló tendenciát mutat (2,1%), melyet 2017-ben (2,6%) és 2018-ban (2,8%) ismét erősebb növekedés követhet. A munkanélküliség tovább csökken, a szűkülő munkaerőpiacon 2018-ra 4,1%-os értéket érhet el. A várakozások szerint az infláció fokozatosan kezd majd emelkedni, a költségvetési hiány pedig 2017-ben várhatóan a GDP 2,3%-ára rúg. További Magyarországra vonatkozó adatok:


 
Bővebben itt; tessék kattintani!

Címkék