Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Népszabadság tulajdonosváltása politikai eszközként szolgál a kritikus újságírás elhallgattatására

A Népszabadság tulajdonosváltása politikai eszközként szolgál a kritikus újságírás elhallgattatására
Infovilág

Polyák Gábor a Mérték Médiafigyelőtől azt mondja, hatalmas sajtóérdekeltség lett most Fidesz közeli, éspedig egy olyan olvasóközönséggel együtt, amely nem a független, internetes forrásokból tájékozódik. Hozzátette, nem valószínű, hogy újjáéled a Népszabadság, mert kormánypárti újságból már van kettő. A beszámoló megjegyzi, hogy az utóbbi években több más rádió és tévé, illetve újság került Orbán belső köreihez, és ezek azóta nem kérdeznek, a hivatalos álláspontot pártolják.

A Freedom House, amelynek idei jelentése csupán részben tartja szabadnak a magyar sajtót, úgy értékelte, hogy a megállapodás a kormány egyre erősödő befolyásáról árulkodik a médiában. A nemzetközi  civil szervezet egyik illetékese úgy nyilatkozott, hogy a tulajdonosváltás politikai eszközként szolgál a kritikus újságírás elhallgattatására. És hogy az uniónak és az Egyesült Államoknak el kell ítélnie ezt a támadást.

A Népszabadság kiadója kormánybarát kezekbe jutott, miután vitatott körülmények között bezárt az ország legnagyobb baloldali lapja – tudósít a Reuters. Az újság sorsa ismét felizzította a bírálatokat, mármint hogy Orbán Viktor jogi lépésekkel igyekszik korlátoznia a független sajtót. Hívei szerteágazó hálózatot építettek ki a médiapiacon, ami kiváltotta az unió aggodalmát a magyar demokráciát fenyegető kockázatok miatt. A hírügynökség kutatásai megerősítik, hogy az Opimust Mészáros Lőrinc irányítja. Maga az üzletember nem reagált, pedig a Reuters többször is megkereste. Orbán szóvivője, Havasi Bertalan ugyanakkor kijelentette, hogy a vevő nyitott cég, amelyet a tőzsdén jegyeznek. Több tulajdonos kezében van, nagy befektetéseket hajt végre. A kormány viszont egyetlen magyar társaság beruházásait sem kívánja kommentálni. Polyák Gábor azonban úgy gondolja, hogy az adásvétellel a miniszterelnök csak nyerhet, mert megszabadult a Népszabadságtól, ugyanakkor lett egy kormánybarát médiahálózata. Hozzátette, hogy a G-nap óta több oligarcha van, aki Orbánnak köszönheti a hatalmát, de egyik sem olyan mértékben, mint Mészáros.  

A Financial Times írja: a Mediaworks gazdaváltása része a magyar médiapiac jelentős átalakulásának a 2018-ban esedékes választások előtt. A portfolió legnevesebb elemének számító Népszabadság leállítása tiltakozásokat váltott ki, mert sokan úgy érezték, hogy itt az ellenzéki media elnémításáról van szó. És bár hivatalosan okként a gazdasági nehézségeket emlegették, az amerikai kormányzat is úgy értékelte, hogy a döntés csapás Magyarországon a média sokszínűségére. Mészáros Lőrinc különben nem tagadta, hogy a Népszabadság megszerzésére készül.

A kormányhoz közeli üzleti köröknek adták el a Népszabadság kiadóját – közli a Neue Zürcher Zeitung. Az Opimus csoportot az oligarcha Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez sorolják. A nagyvállalkozó Orbán Viktor kevés bizalmasa közé tartozik. Hogy a Népszabadság kénytelen volt lehúzni a rolót, az már előzőleg nemzetközi tiltakozásokat eredményezett. A Mediaworks az állítólagos nagy veszteséggel indokolta a bezárást. Idáig az elemzések azonban inkább arra számítottak, hogy hatalombarát csoportok a lap nélkül veszik át a portfoliót.

 

Az Európai Parlament azt követeli, hogy a tagállamokban rendszeresen ellenőrizzék a politikai helyzetet, mivel  aggódik, hogy Magyarországon, Lengyelországban, de másutt is lebontják a demokráciát – írja a Neue Zürcher Zeitung. Az elfogadott határozat kimondja, hogy az unió értékközösség, amelynek alapja a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok. Jelenleg azonban nincs olyan mechanizmus, amellyel érvényt lehetne szerezni ezeknek az elveknek. Ezért az EP indítványozza, hogy a jövőben évente egyszer független szaértői csoport vizsgálja meg, hogy a tagországok jogi szabályozása és gyakorlata összehangban van-e a közös feltételekkel és értékkel. Az említett testület értékeléseket és ajánlásokat tenne közzé, de az új rendszer – elrettentési célokból - módot nyújtana szankciókra is.

A Die Welt azt emeli ki a német felsőház elnökének ünnepi, budapesti felszólalásából, hogy Tillich az európai értékekre appellált a magyar Országgyűlésben, rámutatva, hogy azoknak ösztönözniük kell mindazokat, akik még mindig elnyomatásban és diktatúrákban kénytelenek élni a világban. Mint mondta, 1956-ban a magyarok nem csak saját országukért, hanem az egész földrészért harcoltak. Olyan Európáért, amelyben az emberek békére, szabadságra és a megosztottság felszámolására vágytak. Ez az a három érték, amely megszabja a közös létet, és amely különlegessé teszi a kontinenst, és ezt a jövőben is szem előtt kell tartani.

A lengyel törvényhozás elnöke arról beszélt, hogy a történelmi tapasztalatok alapján erős nemzetállamokra van szükség. El kell utasítani az európai népek egységesítését. A politikus nagy tapsot kapott a magyar képviselőktől, amikor azt taglalta, hogy a két ország tudja, mi a Szabadság ára, és az EU gyors megújulását sürgette.

Kormány közeli oligarcha tette rá a kezét a legnagyobb magyar ellenzéki újságra – jelentette olvasóinak a Die Zeit. Sajtóértesülések szerint a vevő, az Opimus, Orbán Viktor bizalmasának, Mészáros Lőrincnek az ellenőrzése alatt áll. A lapot jó két hete, minden előzetes figyelmeztetés nélkül csukták be, miután sorra jelentetett meg bíráló cikkeket a kormányfőről. A bezárás nemzetközi méretekben is tiltakozásokhoz vezetett. Ellenfelei azzal vádolják meg Orbánt, hogy az a kormány szócsövévé akarja tenni az egész médiát. Jó pár orgánumot már felvásároltak a hatalommal jó kapcsolatokat ápoló oligarchák.

Drámai módon visszaesett Ausztriában a magyar határon elfogott illegális határátlépők száma – írja a Die Presse. Az osztrák hatóságok tavaly 294 ezer embert tartóztattak fel, az idén mindössze 5800-at. Embercsempészből is az eddiginél jóval kevesebbet fogtak el a hatóságok: mindössze 103-at, a múlt évben 267-et. A rendőrség mégis hosszú jelenlétre rendezkedik be a burgenlandi határ mentén; 16 határátkelőt már téliesítettek, a többi 14-gyel két héten belül végeznek. Az ellenőrzésre 1500 rendőrt vezényeltek ki, de további erőket képeznek ki a feladatra, de a megfigyelésben a hadsereg egységei is közreműködnek.

Az osztrákok egyébként a jövőben fokozottan kívánnak élni azzal a lehetőséggel, hogy már a határról visszafordítsák azokat, akik nem jogosultak belépni az országba és nem terjesztenek elő menedékkérelmet. Az idén ez 46-szor fordult elő. Hegyeshalomnál arra is felkészültek, hogy naponta akár 3 ezer embert regisztráljanak, ha újra felerősödnék a migránshullám. És akkor legkésőbb 3 napon belül ismét kerítés emelkedne a határon.  

Az olasz kormányfő kilátásba helyezte, hogy megvétózza a közép-európai államoknak szánt uniós támogatást, ha azok nem vesznek át a menekültekből – írja a Der Standard. Renzi kiemelte, hogy Olaszország 20 milliárd eurót fizet be a közösségi költségvetésbe és csupán 12 milliárdot kap vissza. Ám ha a magyarok, csehek és szlovákok elutasítják a kvótát, kioktatják a nyugatot, akkor meg kell állapítani, hogy a rendszer nem működik. Így szükség esetén Róma megvétózza az egész EU-háztartást. Továbbá aki falat emel a menekültek ellen, az elfelejtheti az olaszoktól remélt pénzt. A politikus azt is közölte, hogy az év eleje óta az olasz hatóságok csaknem 155 ezer embert mentettek meg a Földközi-tengeren, ez több, mint amennyit tavaly egész évben. Ellátásuk hatalmas terhet jelent Olaszország számára.

 

 

 

 

Címkék