Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A sztálini hagyományok szerint kiretusálták a megemlékezésekből Nagy Imrééket

A sztálini hagyományok szerint kiretusálták a megemlékezésekből Nagy Imrééket
Infovilág

A világ kinyitotta előttük a szívét és ajtaját. Napjainkra viszont a világ is okulhatott volna a történtekből. Így nem szabadna olyat ígérnie a zsarnokság ellen vívott harcban, amit azután nem akar megtartani. A szír demokratákat nem tévesztették-e meg ugyanúgy, mint egykor a magyar szabadságharcosokat? A másik lecke az, hogy a menekülteket lelkesen és tényleges segítséggel kell fogadni. Ahogy Marx megjegyezte: a történelem tragédiaként ismétli önmagát.

A populizmus egyik legjobb szakértője szerint a populista irányzattal az a baj, hogy a kizárólagosságra tart igényt, ezért veszélyes a demokráciára nézve – olvasható a Der Spiegelben. Tehát csakis magát tekinti a népi igazi képviselőjének, ugyanakkor ördögnek állítja be a rivális politikai erőket, vagy azokat a polgárokat, akik nem támogatják. Jan-Werner Müller, a princetoni egyetem tanára magyarázatképpen hozzátette, hogy a jobboldali változat, lásd Orbán Viktor keresztény-nemzeti vízióját, egységes akaratot tulajdonít a nemzetnek és azt állítja, hogy azt csakis a Fidesz ismeri. A másik jellemzőjük, erre meg Trump a példa, hogy sohasem ismerik el, hogy veszíthetnek. Felemelkedésükben nagy szerepet játszott, hogy az európai technokraták nem figyeltek oda az emberek véleményére, csakis a saját megoldásukat erőltették. A globalizáció viszonyai között alapvető konfliktus van a nemzeti bezárkózás és a nemzetközi nyitás hívei között, utóbbiak lépni kívánnak az etnikai, vallási vagy éppen nemi kisebbségek felé is. Ez valóságos áldás a populisták számára, mert szembeállítják a kozmopolita elitet a keményen dolgozó néppel.

Nem várható, hogy normális párt lesz az ilyen erőkből. Vegyük pl. Orbán Viktor a permanens kulturkampffal jutott hatalomra. Müller ugyanakkor botrányosnak tartja, hogy az Európai Néppárt még mindig nem zárta ki soraiból a Fideszt. Legkésőbb akkor meg kellett volna ezt tennie, amikor a politikus tavaly az év elején a halálbüntetés visszaállításáról kezdett el filozofálni. Dehát az EPP-nek szüksége van a magyar voksokra Strasbourgban. A bajor kormányfő ugyanakkor abban az illúzióban ringatja magát, hogy Orbánt eszközként használhatja fel Merkel ellen. A magyar vezető kézikönyvet írhatna arról, miként kell a hatalmat megszerezni és megtartani, illetve kijátszani az uniót. A magyar modell a demokrácia és diktatúra közti szürke övezetben mozog. Erre bizonyíték, hogy az ország egyszerre van kint is és bent is az unióban. Nem tartja be a szabályokat és az európai alapértékeket. Odahaza fenyegeti a demokráciát, de a tudós nem tartja kizártnak, hogy egy szép nap a nyugatnak is az a sors jut, mint ami jelenleg keleten zajlik.

Megoldásként Werner azt tanácsolja, hogy a populistákkal vitatkozni kell, ám nem az ő nyelvükön. Nem igaz ugyanakkor, hogy ezeket az erőket be kell engedni a hatalomba, mert akkor majd jól felsülnek, hiszen pl. az Osztrák Szabadságpárt erősebb, mint valaha, pedig volt kormányon. Nagy a veszély, hogy a mérsékelt pártok elfogadják a szélsőséges pozíciókat. Orbán pl. jó ideje azzal téveszti meg Európát, hogy még mindig jobb, mint a szélsőséges Jobbik, csak éppen sorra jobb felől előzi a vetélytársát. A kutató felhívja a figyelmet, hogy a populisták mindig arra futtatják ki a vitát, ki az igazi nép része és ki nem. Az Afd egyik politikusa pl. kétségbe vonja, hogy Boateng, a válogatott hátvédje német lenne, pedig a nemzeti identitásnak nincs köze bőrszínhez. Hacsak persze nem akartok olyan csapatot, mint a magyar, amely egytől egyik fehérekból áll, csak éppen nem túl sikeres.

Egy 1956-os menekült unokája arra figyelmeztet, hogy az érintetteknek annak idején más sors jutott a Nyugaton, mint amit Orbán Viktor napjainkban kínál a migránsoknak, és hogy a politikusnak segítenie kellene, ahelyett, hogy a gyűlöletet sugározza – olvasható a The Guardian-ben. Szinte nem múlik el úgy hét, hogy a kormányfő ne folytatná a gusztustalan ellenforradalmat a liberális Európa ellen. A népszavazáson a túlnyomó többség a kvóták ellen voksolt egy olyan országban, amely identitását nem kis részben abból vezeti le, milyen fogadtatásban részesültek azok a magyarok, akik kénytelenek voltak elhagyni az országot. Pedig a világ akkor is tele volt veszélyekkel, zajlott a hidegháború, kitört a szuezi válság, atomkonfliktus fenyegetett. A magyar forradalom mégis hatalmas nemzetközi mentőakciót eredményezett. Magyarország mai menekült- és Európa-ellenes hozzáállása meggyalázza a történelem a szívbemarkoló részét. Semmi sem volna időszerűbb a magyarok számára, mint hogy emlékezzenenek az európai részvétre, mialatt oly sokan vesztegelnek a határaikon. De azért a referendum eredménytelensége azt sugallja, hogy sokan bojkottálták gyűlöletpropagandáját. Így megvan a remény, hogy megmarad azoknak az emléke, akik 1956-ban ugyanazt a szabadságot keresték, mint napjainkban oly sokan.

A német felsőház elnöke arra akarja felhasználni ma kezdődő budapesti látogatását, hogy megemlékezzék a határnyitásról, és hogy a párbeszéd mellett korteskedjen, amivel hidakat kíván építeni – tudósít a Die Welt. Tillich, akinek a mandátuma a jövő hétfőn lejár, az Országgyűlésben mond ünnepi beszédet a 60. évforduló alkalmából, azon kívül tárgyal Áder Jánossal, Kövér Lászlóval és Orbán Viktorral. A jelentés megemlíti, hogy a magyar kormányfőt bírálatok érik a többi közt unióellenes irányvonala és kemény menekültpolitikája miatt.

A Der Standard úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor számára nem mennek simán a dolgok, a politikus kapott egy pár pofont. Így a népszavazáson, valamint az 56-os ünnepségen. Pedig a saját országában alighanem neki van a legnagyobb hatalma az unión belül. Kormányzása idején javarészt megfosztották jogkörétől az alkotmánybíróságot. A legfontosabb sajtóorgánumokat nagy többségében a miniszterelnök bizalmasai ellenőrzik. Az ellenzék gyenge, töredezett és nincs elképzelése. A gazdasági hatalom a kormányfőtől függő oligarchák kezében van, akik szépen lenyúlják az uniós támogatások jó részét. Orbán ezzel együtt bajban van. A referendum a példátlan pánikkampány ellenére eredménytelen lett. Vasárnap pedig láthatólag bosszantotta, hogy kifütyülték. A kommunizmusra tett szerencsétlen félmondattal próbálta meg menteni a helyzetet. A kudarcok mögött új szereplők állnak: így a Kétfarkú Kutya Párt, amelynek mókás jelszavai az abszurdumig vitték a hivatalos kampány pátoszát és pánikkeltését. A Kossuth téri füttykoncertet pedig Juhász Péter kezdeményezte. Szembetűnő az a friss szél, amely ezeket az új típusú közéleti szereplőket a közéletbe sodorta. De azt még nem látni, hogy lesz-e tartós politikai erő ebből a szélből.  

Der Standard: Paul Lendvai szerint Dürrenmatt vagy Beckett abszurd drámáiba kívánkozik mindaz, ami a forradalom 60. évfordulója kapcsán Budapesten lejátszódott. Orbán Viktor a Parlament előtt méltatta a szabadságharcot és elítélte az oroszok véres fellépését. Ám nem azt a logikus következtetést vonta le, mint a nyugati demokráciák, hogy tudniillik Putyin Oroszországa is egyre másra fenyegeti a békét. Egyetlen szóval sem bírálta az elnök politikáját. Az ő szemében az olyanok semmisítik meg Európa nemzeti és keresztény gyökereit, mint Merkel, aki szoros nemzetközi együttműködést szorgalmaz a menekültek megsegítésére.

Ugyanakkor tettlegességnek voltak kitéve azok, akik sípszóval tiltakoztak az orbáni irányvonal ellen. A történész, Ungváry Krisztián pl. meg is sérült egy ütés nyomán. Apja, Ungváry Rudolf, az 56-os szabadságharcos, a hét végén a Terror Háza előtt tiltakozott az egykori események meghamisítása ellen. Az állami propaganda ugyanis a multimilliárdos Schmidt Mária vezetésével, ötmillió eurós költségvetésből a legszebb sztálini hagyományoknak megfelelően kiretusálta a megemlékezésekből Nagy Imrét, Bibó Istvánt és a forradalmat előkészítő reformkommunista értelmiséget. A két Ungváry a magyar nemzet méltó képviselője, de az oroszbarát és rendkívül korrupt Orbán-rezsim uralma a különös emléknap után sincs veszélyben.

 

Címkék