Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Indokolatlanul szétszakíthat családokat a kormánypárti törvényjavaslat

Indokolatlanul szétszakíthat családokat a kormánypárti törvényjavaslat
Infovilág

Selmeczi Gabriella és Horváth László kormánypárti képviselő előterjesztése értelmében kötelezővé válnék a területi védőnői szolgáltatás, és nem lehetne visszautasítani. Pusztán azon az alapon el lehetne szakítani gyermekeket a családjuktól, hogy a szülők megtagadják az együttműködést a védőnővel, a gyerekorvossal, a háziorvossal, a bölcsődével, az óvodával vagy az iskolával.

Ha például egy várandós anya késve jut el a terhesgondozásra, vagy ha a szülők nem jelentek meg egy osztályfőnöki órán, a védőnő vagy az iskola ezt minősítheti akár az együttműködés megtagadásának is. Ha pedig annak minősíti, a hatóság akár a gyerekek elszakításáról is dönthetne a javaslat alapján. Jól működő családok szakadhatnának szét tehát akár egy-egy kimaradt osztályfőnöki óra vagy orvosi vizsgálat miatt.

A törvényjavaslatot bíráló szervezetek és szakemberek egyetértenek az előterjesztőkkel abban, hogy az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott tragikus esetek (a szigetszentmiklósi, az agárdi vagy a gyöngyösi gyermekvédelmi ügyek) a gyermekvédelmi rendszer hibás működését is mutatják. Az aláírók szerint a szóban forgó törvényjavaslat azonban látszatintézkedés: az nem alkalmas a súlyos tragédiák megelőzésére. Ugyanakkor azzal a veszéllyel járhat, hogy a gondos és szerető olyan szülőktől is tömegesen elszakíthatják a gyerekeiket, akik nem veszélyeztetik őket, csak – sokszor a kölcsönös ellenszenv miatt  – nem tudnak együttműködni a területileg illetékes védőnővel vagy bölcsődével.  

Az aláíró szakemberek és szervezetek az országgyűlési képviselőknek megküldött álláspontjukban javaslatokat tettek arra, hogy milyen módon lehetne a gyermekvédelmi rendszer megfelelő működését garantálni, és egy ilyen törvénymódosítást előkészíteni. Az aláírók azt kérik a képviselőktől, hogy jelenlegi formájában ne fogadják el a módosító javaslatot.

„A TASZ segítségével már számos olyan család kapta vissza – bírói ítélet alapján – jogtalanul elszakított gyermekét, akitől csak azért vették el korábban gyermekét, mert nem feleltek meg a védőnő irreális igényeinek. Nem szeretnék, ha ezeknek az eseteknek a száma drasztikusan megnőne egy rossz törvény miatt” – mondta Boros Ilona, a TASZ jogásza.

A TASZ által képviselt egyik család története itt megtekinthető.

A támogató szervezetek, a szakemberek folyamatosan bővülő listája: dr. Gyurkó Szilvia, Herczog Mária, dr. Lux Ágnes, Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE), Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület (Csagyi), A Város Mindenkié (AVM), Hajléktalan Nők Egymásért (Hanem) Munkacsoportja, Európai Roma Jogok Központja (ERRC), Szülői Jogi Fórum, Civil Közoktatási Platform, Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME), Tanítanék Mozgalom, Magyar LMBT Szövetség, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

 
Címkék