Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Okosotthonokba költöznének a magyarok

Okosotthonokba költöznének a magyarok
Infovilág

A magyarok riasztórendszert (67% tartja fontosnak) vagy vezérelhető termosztátot (51%) látnának legszívesebben otthonukban. Utóbbi segítségével például egyedileg szabályozható a különböző helyiségek hűtése és fűtése – az életmódhoz igazítva, ami nem csupán a lakók komfortérzetét növeli, hanem az energiafogyasztásukat is ésszerűsítheti.

A kutatás adatai alapján a magyarok 11%-a gondolja úgy, hogy a következő években beruház majd valamilyen okos megoldásra. A válaszadók 41%-a költségesnek tartja az intelligens eszközöket, miközben a szakemberek szerint az épületautomatizálási rendszerek kiépítése az egyik leggyorsabban megtérülő ingatlanfejlesztési beruházás. A különféle okos technológiák ugyanis nem csak a komfortérzet növelését kínálják, használatukkal látványosan csökkenthető a háztartások energiafogyasztása is.

Az „okosotthon-t”, mint fogalmat a hazai szakma egyelőre nem határozta meg egyértelműen, ezért legtöbbször csak érzésekre támaszkodva használják a kifejezést. Az „okosotthon” döntően az automatizálás különböző fokozatait jelöli, használatával egyértelműen kiszámítható, elemezhető a befektetés várható hatása. Az „okos” megoldások tárháza a néhány tízezer forintos beruházással kezdődhet, és a használói igény alapján elméletileg korlátlanul is bővíthető.

Medveczky András, a Siemens Zrt. Building Technologies üzletágáért felelős igazgatója tudósítónknak elmondta: „A lakás okosotthonná fejlesztése előtt fontos szakemberrel közösen megvizsgálni az ingatlan állapotát és meghatározni az elérendő célt. A kiindulási ponttól függően ugyanis akár már néhány tízezer forintos befektetéssel is el lehet érni 10–20%-os energiamegtakarítást. Egy ilyen beruházás megtérülési ideje akár egy évnél is rövidebb.

A fejlesztések másik csoportjába sorolható az átlagosnál nagyobb komfort megteremtése, amikor már nem a megtérülési idő a fontos, hanem az, hogy melyek a választott technológiákkal elérhető kényelmi funkciók.”

Címkék