Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Digitális veszélyek – internet-biztonsági képzés kezdődik 6500 diák számára

Digitális veszélyek – internet-biztonsági képzés kezdődik 6500 diák számára
Infovilág

Országszerte 1300 táblagépet osztott szét napjainkig, tíz hónap leforgása alatt 25 iskolában a Vodafone, ingyen havi 3 GB adatforgalmi keretet is az intézmények rendelkezésére bocsát. Hétszáz érintett pedagógust már fölvérteztek a kellő internet-biztonsági ismeretekkel, most pedig 6500 gyermek részesülhet ugyanilyen oktatásban.

Mint ma délben újságírók előtt elhangzott: sokan nem is sejtik, milyen veszélyeket rejt a világháló; hatását a fiatalok lelki-érzelmi fejlődésére szakemberek garmadája kutatja. A legnagyobb veszély az internetes bűnözés, amely zaklatás vagy ártó mögöttes szándékok formájában okozhat hatalmas lelki károkat. Elhárításuk céljából közös fellépésre van szükség, amiben egyaránt felelősséget kell vállalnia a szülői háznak és az iskolának.

Az Európai Bizottság által javasolt Safer Internet Program szintén a digitális esélyegyenlőség és az internet-biztonság megteremtését tűzte ki célul. E kezdeményezést szem előtt tartva írt alá együttműködési megállapodást a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány – Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra címet viselő konferencia margóján.

„A mai gyermekek beleszülettek a digitális világba, számukra a világháló nem csupán a tudás hatalmas tárháza, de alapvető, sőt talán az elsődleges szocializációs térség is”– mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumi tagja. „Ugyanakkor a legtöbb fiatal tapasztalatlan.  Nem tudja, hogyan kell okosan, biztonsággal használni az internetet, és nincs tisztában a digitális veszélyekkel, illetve súlyosságukkal. A tudás hiánya együtt jár a kiszolgáltatottsággal, így elengedhetetlen, hogy minél fiatalabb korban és minél többet halljanak a biztonságos netezésről. Ez az oka annak, hogy a Vodafone Digitális Iskola Program egyik legfőbb célja a digitális esélyegyenlőség mellett a biztonságos internetezés alapjainak megteremtése.”

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke hozzáfűzte: „A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Safer Internet Programban tudatosságnövelő központként számos eszközzel hívja fel a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára. Szakembereink, oktatóink, trénereink ingyenes előadásokat, foglalkozásokat tartanak diákok, tanárok, szülők számára az egész országban. A 2009 óta futó programban évente legkevesebb 30 ezer gyerekhez, 20 ezer szülőhöz, pedagógushoz és egyéb szakemberhez jutnak el oktatóink. Megszerzett tudásunkat, tapasztalatainkat szívesen osztjuk meg más, a témát kiemelten kezelő szervezetekkel is. Így örömmel fogadtuk a Vodafone Magyarország Alapítvány megkeresését, amely a Digitális Iskola Programhoz keresett szakembereket. A ma aláírt együttműködés a közös gondolkodás eredményeként az ország egész területén, hátrányos helyzetű térségekben működő iskolákhoz juttatja el a 21. század online ismereteit a digitális esélyegyenlőség jegyében. Öröm számunkra, hogy csatlakozhatunk ehhez a programhoz, amelynek első lépcsőjeként az általunk évente oktatott 30 ezren túl további 6500 diákhoz jutnak el a biztonságos internetezés legfontosabb ismeretei.

Címkék