Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Főszerepben a gordonka – őszi hangverseny a Müpában

Főszerepben a gordonka – őszi hangverseny a Müpában
Infovilág

Fenyő László.A hangszeres olimpiák olyan egyedülálló tehetségeit és nívós komolyzenei díjak olyan birtokosait vonultatja föl, mint Marie-Elisabeth Hecker, Akiko Suwanai, Fenyő László, Andrej Gavrilov és Bogányi Gergely.

A novemberi 11-i koncert szólistája nem első alkalommal lép a közönség elé a PFZ-vel a Müpában, de mindannyiszor kihagyhatatlan produkciót nyújt, tökéletes összhangot alkot hangszerével. Fenyő László a következőképpen összegzi véleményét zenéről, művészetről, valamint az programon szereplő Schumann-gordonkaversenyről:

„Akárhányszor gyakorlom, játszom, hallom, tanítom Schumann műveit, mindig fölfedezek bennük valami újat. Mindig hozzátesz valamit az, hogy hol, kikkel játszom, hogy milyen a terem, a közönség, hogy süt-e a nap, vagy éppen kivel találkoztam, beszélgettem azon a héten… Mindez különösen igaz erre a szenvedélyes, izzó hőfokú a-moll gordonkaversenyre.”

Bogányi Tibor.Fenyő László egyébként a világ csellistáinak elitjéhez tartozik, ám nem ez a legfőbb ok, amiért szinte kötelezően ajánlott ellátogatni a koncertjeire. A kritikusok egyetértenek abban, hogy minden produkciója megismételhetetlen élményt nyújt, ami egyedülálló technikájának és erőteljes, érzelmekben gazdag kifejezőkészségének köszönhető.

Az estet valódi csellópárbaj nyitja meg, amely a szólista és a karmester között egészen a kamaszkorig nyúlik vissza, hiszen a két művész már ifjú korában versenyzett egymással neves hangszeres megmérettetéseken. Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere tehát nem csupán dirigensként áll a közönség elé, hanem Fenyő Lászlóval közösen Vivaldi g-moll versenyművét is előadja.

A zenekar Richard Strauss két művével zárja az estet, közülük igazi ínyencségnek tekinthető a komponista egyik legsikeresebb operájának, Az árnyék nélküli asszonynak a hazai koncerttermekben ritkán hallható instrumentális változata, a szimfonikus fantázia.

 

FENYŐ ÉS RICHARD STRAUSS

November 11-én (pénteken) 19:30 órakor a MÜPA-ban

Műsoron:

Antonio Vivaldi: g-moll versenymű két gordonkára és zenekarra

Robert Schumann: a-moll gordonkaverseny

Richard Strauss: Az árnyék nélküli asszony - szimfonikus fantázia

Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei

Közreműködik:

Fenyő László – gordonka

A Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli és gordonkán játszik.

Címkék