Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar tudósok súlyosan aggódnak a közélet és politika antidemokratikus fejleményei miatt

Magyar tudósok súlyosan aggódnak a közélet és politika antidemokratikus fejleményei miatt
Infovilág

„Tisztelt Elnök Úr!

E levél aláírói, a Magyar Tudományos Akadémia különböző világnézetű és szakmai érdeklődésű tagjai és doktorai, aggodalmunkat fejezzük ki a Magyarországon az utóbbi néhány évben végbemenő antidemokratikus folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. Igen károsnak tartjuk az Alkotmány olyan módosításait, amelyek csökkentik a demokratikus államokra jellemző fékek és ellensúlyok szerepét, és a menekültválságot felhasználva idegengyűlöletet ébresztenek. Az oktatás, kutatás és az egészségügy súlyos válsága mellett különösen aggályosnak tartjuk a közmédiumok államosítását, kormányszócsőként történő használatát, és a meglévő független sajtóorgánumok felszámolását, így előbb az Origo átalakítását, majd a napokban a Népszabadság bezárását.

Fontosnak tartjuk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia mint a hazai értelmiség egyik kiemelkedő képviselője és fóruma, részt vegyen ezeknek az össztársadalmi jelentőségű kérdéseknek a feltárásában és érdemi vita szervezésében. Aggodalmunkat különös súllyal támasztják alá azok a levelek, amelyeket az elmúlt napokban az MTA külső és tiszteleti tagjai Elnök úr részére juttattak el. A felvetett kérdések jelentőségét mutatják, hogy ezen köztiszteletben álló és hazánk sorsáért aggódó tudósok, hiányolva a magyar Akadémia megfelelő szerepvállalását, lemondtak akadémiai tagságukról.

Tisztelettel kérjük Elnök urat, hogy az MTA vezetése mielőbb tárgyalja meg ezen kérdéseket és kötelezze el magát a mellett, hogy a magyar társadalom fent említett égető kérdéseiről tudományos feltáró munkát és vitasorozatot kezdeményez. Mivel levelünk fontos közügyeket érint, ezért azt egyidejűleg nyilvánosságra hozzuk.

Tisztelettel:

Ács Pál, irodalomtörténész, az MTA doktora; Bazsa György, fiziko-kémikus, az MTA doktora; Csányi Vilmos, etológus, az MTA rendes tagja; Erdélyi Ágnes, filozófus, az MTA doktora; Erős Ferenc pszichológus, az MTA doktora; Falus András, biológus, az MTA rendes tagja; Ferge Zsuzsa, szociológus, az MTA rendes tagja; Györfi László, matematikus, az MTA rendes tagja; Jánossy András, fizikus, az MTA rendes tagja; Juhász István, matematikus, az MTA rendes tagja; Kardos Julianna, vegyész, az MTA doktora; Katona Gyula, matematikus, az MTA rendes tagja; Kertesi Gábor, közgazdász, az MTA doktora; Kertész János, fizikus, az MTA rendes tagja; Kornai András, matematikus, nyelvész, az MTA doktora; Krausz Tamás, történész, az MTA doktora; Laki Mihály, közgazdász, az MTA doktora; Mellár Tamás, közgazdász, az MTA doktora; Nagy László, orvos-biológus, az MTA rendes tagja; Radnóti Sándor, esztéta, filozófus, az MTA doktora; Sali Attila, matematikus, az MTA doktora;​ Sarkadi Balázs, orvos-biológus, az MTA rendes tagja; Solymosi Frigyes, kémikus, az MTA rendes tagja; Somlai Péter, szociológus, az MTA doktora; Szalai Erzsébet, szociológus, az MTA doktora; Tóth Bálint, matematikus, az MTA doktora; Váradi András, biokémikus, az MTA doktora; Vicsek Tamás, fizikus, az MTA rendes tagja."

 

Címkék