Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Alcatel Plus 10: Megéri az árát!

Alcatel Plus 10: Megéri az árát!
Infovilág

Csinos csomagolásban érkezett az ezüst színű, úgy háromnegyed A4 formátumú Alcatel Plus 10, amely – tekintettel arra, hogy „2in1” – méreteiben is duplázódik. A táblagép-egység 259,3×156,2×8,35 milliméter, a súlya 465 gramm, a billentyűzet-egység 263,3×166,9×7,15 mm, és 340 grammot nyom. Ezeket a méreteket természetesen a gépkönyvből másoltuk ki, mert hiszünk a gyártónak, amely, ugye, nem lehet más, mint kínai (TCL Communication Ltd.), még ha a márka francia is – volt egykoron.

Szóval „kettő az egyben” géppel van dolgunk, amely – ha akarom – táblagép, ha akarom: kis noteszgép. Még hozzá teljes értékű, mivel használójának nagy örömére teljes méretű billentyűket helyeztek el a tasztatúrán. Éljen! Férfimancsnak is kényelmes. Igaz, gyakran kell használni a kiegészítő gombokat is, hogy kacifántos nyelvünk ékezetes magánhangzóit – meg más nyelveknek az angol ábécétől különböző, ugyancsak nem közhasználatú betűit (ä, ß, €, ł, Ł, Đ stb.) – elővarázsoljuk, de megéri: teljes értékű a billentyűzet, amelyet tábla-üzemmódban virtuális, azaz képernyő-klaviatúra vált föl.

Ide kívánkozik, hogy a gép előnyére írandó: a Windows 10 operációs rendszerhez Office 365 támogatást ad a gyártó.

Az ám, a billentyűzet fölött örömmel fedezte föl a tesztelő, hogy 3G-re és 4G-re is hangszerelték a tervezői. Jobb oldalt, a kávában helyet találtak a SIM-kártyának is, ekként – miután mono mikrofonja és a sztereó hangszórója is van a terméknek – mint valami jókora phablettel, telefonálni is lehet vele. A SIM természetesen nem elsősorban a mobiltelefonálást szolgálja, hanem a mobil-internetet hozza az Alcatelbe (lásd: 3G, 4G), amely persze a routerből áradó vezeték nélküli internetet (Wi-Fi 802.11 b/g/n) is kiválóan fogadja finoman hangolt rádiós egységének köszönhetően; Bluetooth-verziója 4.0.

Az Alcatel Plus 10 hazai premierjén dr. Pintér Róbert, a Corvinus Egyetem Infokommunikációs tanszékének adjunktusa, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. mobil kutatásainak vezetője (miként erről az Infovilág beszámolt) hangoztatta, hogy a készülék „az ifjúi lendület kütyüje”, ezért remény szerint a fiatalok különös érdeklődéssel fogják kézbe és használják majd. Már csak azért is, mert használati értékéhez mérten kellemes, már-már zsebpénzbarát árat találtak ki neki a márka forgalmazói. Ez a 2in1 eszköz – akárki meglássa – kedvence lesz a középiskolásoknak, még inkább a felsősokú oktatásban tanulóknak. Az oka egyszerű: az iskolában, az előadóteremben és persze utazás közben noteszgép, otthon, a heverőn a táblagép-egység kézre álló böngészőeszköz – közösségi médiák barátja.

Nem szeretnénk túldicsérni az Alcatel Plus 10-et, ám ide kell írni, hogy a maga méretében (kereken 10 hüvelyk képátlóval) igazán jól sikerült: IPS-képernyőjének betekintési szöge legalább 160 fok, HD-formátumú, 1280×800 képponttal, támogatja a tízujjas érintéses bevitelt.

Meglepően gyorsnak találtuk gép lelkét-agyát: a négymagos Intel Atom x5 Z8350 processzor (fölhúzva) akár 1,92 GHz-cel ketyeg, bár gyárilag 1,44-et írtak rá. A CPU-t 2 GB memória támogatja, meglepő módon – igaz, nem pakoltuk meg RAM-zabáló programokkal – jó segítségnek bizonyult. Talán azért is, mert a Windows 10 (ezen a gépen a magyar nyelvű asztali változattal találkoztunk) már dicséretesen jól bánik a memóriaforrással, nem úgy, mint elődei.

És ha már memória: az Alcatel Plus 10 (von Haus aus) 32 gigabájtot kapott. Kiegészítettük egy korántsem névtelen 64 gigás kártyával (ide kívánkozik: van tehát SD-kártya olvasója, továbbá hagyományos és mikro USB-, valamint mikro HDMI-csatlakozót is találtunk rajta), és máris 96 gigabájttal gazdálkodhattunk, amire még játék is fölpakolható, ha valaki nem tud meglenni nélküle. Hivatásunk gyakorlói, tehát újságírók is kedves-hasznos társra lelhetnek ebben a kis gépben. Miként egykoron e sorok írója a Minitexben, amiről csaknem három évtized távolából itt olvashat beszámolót.

Természetesen áramforrás is szükségeltetik az Alcatel-masinához, mert anélkül nem működnék. Miután két egységről van szó, két akku is jár hozzá. Az egyik a táblagép-egységben, ez a nagyobbik, teljesítménye  5830 mAó; a billentyűzethez elegendő ennek akár a fele is, pontosan a 2580 mAórás. Feltöltve, esetleges használattal, egy hét után egyik sem merült le: a képernyő akkumulátora 56 százalékon állt, ami kiváló teljesítményre vall. Ehhez, minden bizonnyal, a viszonylag kis, ám jól élvezhető, képfelbontás is hozzájárul... A rendszeres használatra is van adatunk: kerek kétórai böngészés, benne 40 perc filmnézés után a képernyő akkumulátora jó 75 százalékos töltöttséget mutatott, ami akár úgy is tekinthető, hogy az Alcatel Plus 10 (ha 10 órát nem is), de mintegy nyolc órányi biztonságos használatot kínál.

Mielőtt még elfeledkeznénk róla (nem tesszük!) a megszállott önarckép-készítők örömére ide írjuk, hogy a gép főkamerája öt, előlapi kamerája 2 megapixeles. A billenyűzet-egységben kialakított mágnes-káva a készülék becsukott állapotában kiválóan működik, ám nem célszerű kinyitva felfordítani a gépet, mert bizony nem tartja meg a képernyőt. Féltvén a tesztgépet, nem vállalkoztunk arra, hogy akár íróasztal-magasságból leejtsük.

Száz szónak (hát még többnek) is egy a vége: korszerű, árának nagyon is megfelelő, sőt több tudással, komforttal szerelt „letlappal” vagy ha úgy tetszik, „tabtoppal” bővült a könnyen hordozható, két év garanciával kínált számítógépek választéka.

 

 

Címkék