Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megfellebbezi Paks II környezetvédelmi engedélyét az Energiaklub és a Greenpeace – óriási napelem-erőművet avattak Svájcban

Megfellebbezi Paks II környezetvédelmi engedélyét az Energiaklub és a Greenpeace – óriási napelem-erőművet avattak Svájcban
Infovilág

... véleményezte, több ponton hiányosnak és homályosnak találta. Mivel a megfogalmazott kritikákra a most kiadott engedély alapját képező hatástanulmány nem ad kielégítő választ, a két szervezet fellebbezést nyújt be a másodfokú hatósághoz.

A tervezett paksi új atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub és a Greenpeace a kezdetek óta ügyfelekként vesz részt. Az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat mindkét szervezet a hatóságnak elküldött elemzésben értékelte. [1, 2] A vonatkozó jogszabály értelmében ezeket a hatóságnak figyelembe kell vennie az engedélyezési eljárás közben.

Tegnap, szeptember 29-én a Baranya Megyei Kormányhivatal határozatban kiadta Paks II környezetvédelmi engedélyét. Az így elfogadott környezeti hatástanulmány azonban sok kulcskérdést továbbra sem tisztáz, valamint számos helyen megalapozatlan. Ezért az Energiaklub és a Greenpeace élni fog a rendelkezésére álló jogi lehetőségekkel.

„Az a célunk, hogy alapos és mindenki számára megnyugtató válaszokat kapjunk a környezeti hatástanulmányra vonatkozó kérdéseinkre. Továbbra is meg vagyunk győződve arról, hogy Paks II szennyező, veszélyes és drága; és hogy Magyarország számára mind környezetvédelmi, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból zsákutca az atomerőmű tervezett bővítése” – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője.

 

[1] A Greenpeace értékelése Paks II környezeti hatástanulmányáról

[2] Az Energiaklub véleménye Paks II környezeti hatástanulmányáról

Paks II környezetvédelmi engedélyezésének felfüggesztését kéri a Greenpeace

A Greenpeace értékelése Paks II környezeti hatástanulmányáról

Az Energiaklub értékelése Paks II környezeti hatástanulmányáról

A Greenpeace részvétele a paksi közmeghallgatáson

 

Negyvenháromezer négyzetméteres naperőművet

helyeztek üzembe a svájci Jura kantonban

Bekapcsolta Courgenayban a Svájc legnagyobb, tetőbe épített naperőművét az energiaipari és infrastruktúra-fejlesztére szakosodott BKW vállalat, Jura kanton energetikai tudás-központjának számító Energie du Jura szervezet, valamint az ipari logisztika nemzetközi piaci szereplője, a GEFCO. Az erőmű önmagában produkálja annak a teljesítménynek a felét, amelyet Jurában megújuló energiából kell előállítani 2021-re.

A GEFCO svájci leányvállalata tavaly döntött úgy, hogy korszerűsíti 78 000 négyzetméter alapterületű ipari parkját Courgenay városában. A telephely tetőszerkezetére építették meg a 4 és fél futballpálya alapterületű, fotovoltaikus erőművet.

Az erőmű 23 886 panelből áll: 6,7 MWp teljesítményével a legnagyobb naperőmű Svájcban, és évente 6,7 GWó villamos energia termelésére képes, ami 1550 háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A múlt év végén elkezdett munkával három egységre bontva telepítették a naperőművet. Először a telephely ötödét lefedő napelemeket építették meg az idén március végéig, és összesen 1,2 MWp (Medieval Warm Period) villamos teljesítményt produkál. Egy hónappal ezelőtt befejezték a másik két területen egy-egy 3,2 MWp és 2,4 MWp teljesítményű panelállomány telepítését.

A termelt energia egy részét közvetlenül, helyben használják fel a GEFCO által szállított és a telephelyen ideiglenesen tárolt elektromos autók töltésére. A fennmaradó részt a BKW (berni központú nemzetkzi energia- és infrastruktúra-nagyvállalat) hálózatába táplálják be, és a lakosság számára „zöld energiaként” juttatják el. A naperőmű által termelt energia csaknem a felét adja Jura kanton 2021-re vállalat megújuló energiatermelésének.

A termelt villamos energia évente 2400 tonna CO2-megtakarítást eredményez (az Európai Unió által 2020-ra előirányzott energiamix alapján). Emellett a védőtető összegyűjti és ezáltal újra hasznosíthatóvá teszi az esővizet.

Az erőmű megtervezése és megépítése a BKW, az Energie du Jura és a GEFCO közötti példaértékű együttműködés eredménye. (A 150 országban működő, 12 000 embert foglalkoztató, tavaly 4,2 milliárd euró forgalmat elért, világszerte 300 telephellyel rendelkező GEFCO-csoport ipari ügyfelek számára tervez és valósít meg logisztikai szolgáltatásokat, hozzáadott értéket és versenyelőnyt kínálva nekik.) A GEFCO 2013-ban kezdeményezett együttműködést a kanton energiaügyi stratégiájáért felelős Energie du Jura szervezettel, amely cselekvő részt vállal a megújuló energia részarányának növelésében, a helyi energiatermelési gyakorlat megváltoztatásában.

A naperőmű által a GEFCO svájci vállalata fenntartható fejlődés szolgálatában példás módon csökkenti környezeti lábnyomát, hatékony módon részt vesz a Svájci Államszövetség 2050-re vonatkozó energiastratégiájában, az energiarendszer átalakításában.

 

A courgenay-i fotovoltaikus erőmű számokban:

12 millió svájci frank

10 hónapos kivitelezési idő

6,7 MWp beépített kapacitás

23 886 fotovoltaikus panel

Termelési kapacitás: 6,7 GWó/év, 1500 háztartás átlagos fogyasztása

CO2-megtakarítás = 2400 tonna/év

530 oszlop és 1000 tonna acél beépítése

 

 

Címkék