Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hatszázmillió € segítség a Törökországban élő szíriai menekülteknek

Hatszázmillió € segítség a Törökországban élő szíriai menekülteknek
Infovilág

Ez év márciusa óta az EU több mint 2 milliárd eurót mozgósított a törökországi menekülteket támogató menekültügyi eszköz 3 milliárdos össz-költségvetéséből. A menekültügyi eszköz mind az EU és Törökország közös cselekvési terve, mind az EU–Törökország-nyilatkozat megvalósítását hivatott támogatni. A ma mozgósított összegből 300 millió eurót oktatási célokra, 300 millió eurót pedig egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférésre fordítanak.
 
A teljes közlemény itt olvasható angolul.
EU–Törökország együttműködés: hárommilliárd eurós menekültügyi eszköz Törökország támogatására
A Bizottság további 1,4 milliárd euró támogatást javasol (angolul)
EU-Törökország megállapodás: eredményjelentés 2016. szeptember
 

Előrehaladás az uniós migrációs politika végrehajtásában
 
Az Európai Bizottság ma elfogadta harmadik ajánlását a Görögország által végrehajtandó sürgős intézkedésekről, amelyek a más tagállamokból a Dublini Rendelet szerint átadott menekültek fogadásának helyreállítását célozzák. Ezen kívül a következő jelentéseket fogadta el a migráció és határigazgatás területén:

Az áthelyezési mechanizmus keretében eddig összesen 5651 menedékkérőt helyeztek át Görögországból (4455) és Olaszországból (1196) más tagállamokba. További eredmény, hogy eddig összesen 10 695 menekültet telepítettek át az EU-n kívüli országokból a 2015. júliusi megállapodás értelmében vállalt 22 504-ből. Ezen belül az EU–Törökország-nyilatkozat keretében 1614 szír menekültet telepítettek át Törökországból. Magyarországra egyetlen áthelyezés vagy áttelepítés nem történt.
 
A Törökországból szabálytalanul Görögországba érkező migránsokat illetően sikerült megtörni az embercsempészek üzleti modelljét: június óta átlagosan 85 ember érkezik az EU–Törökország-nyilatkozat hatályba lépését megelőző hónapot jellemző napi 1700-hoz képest. (A teljes angol nyelvű sajtóközlemény itt olvasható.) 


Javaslat kötelező átláthatósági nyilvántartásra
 
A Bizottság ma olyan intézményközi megállapodásra tett javaslatot, amely a Parlamentre és a Bizottságra vonatkozó jelenlegi önkéntes átláthatósági nyilvántartásból kiindulva átfogó rendszert fog bevezetni a lobbi-tevékenységek átláthatóságára. A Bizottság javaslatának köszönhetően most először lennének alkalmazandók mind a három intézményre – a Tanácsra is – ugyanazok a minimumszabályok. A javaslatok szerint az érdekképviselők csak az átláthatósági nyilvántartásban való előzetes regisztrációjuk esetén vehetnék fel a kapcsolatot a három intézmény döntéshozóival. Amióta a Bizottság ezt a szabályt 2014 novemberében az érdekképviselőkkel való saját kapcsolattartására vonatkozóan bevezette, a meglévő nyilvántartásba mintegy 4000 új bejegyzés került be.

A kötelező átláthatósági nyilvántartásról szóló intézményközi megállapodásra irányuló bizottsági javaslat és mellékletei (angolul)
Kérdések és válaszok: MEMO/16/3181 (angolul)
Az átláthatósági nyilvántartás weboldala
A kötelező átláthatósági nyilvántartásról folytatott nyilvános konzultáció eredményei

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ 2016. szeptember 29-én 12 óra 26 perckor közleményt juttatott el szerkesztőségünknek:

„Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy az Európai Bizottság bevándorlási ügyekért felelős biztosa, Dimitris Avramopoulos tegnap sajtótájékoztatót tartott az unió migrációs intézkedéseiről. A biztos állásfoglalása alapján egyértelmű, hogy nem vonják vissza a kvótacsomagot, ezzel ellenkezőleg, szeretnék felgyorsítani a betelepítési programokat.

A tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottak legfontosabb elemei az alábbiak:

-          Az Európai Bizottság nem változtatja meg a politikáját. A betelepítés a Bizottság fontos célkitűzése marad.

-          Az új dublini rendszer egy állandó betelepítési eljáráson alapul. Kulcsfontosságú, hogy ebben minden tagállam részt vegyen.

-          A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy szakértők bevonásával fogadjanak be minél több bevándorlót a lehető leghamarabb.

-          Semmi sem változott. A Bizottság ragaszkodik az értékek és elvek alapján álló politikájához. Ezek az elvek jogilag kötelezőek és mindenkinek be kell tartania őket.

-          A szolidaritás jogi kötelesség is.

-          Aki „B” tervet szeretne, az vegye figyelembe azokat a pozitív eredményeket, amelyeket az uniós intézkedéseknek köszönhetően elértünk.

-          A bevándorlási válságnak nincs vége.

A teljes sajtótájékoztató itt megtekinthető.”

Címkék