Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ezerhétszázmillió forint jogdíj zenészeknek, színészeknek

Ezerhétszázmillió forint jogdíj zenészeknek, színészeknek
Infovilág

A hangfelvételek 2015-i rádiós játszása alapján az EJI az idén 1,4 milliárd forintot fizet ki, amely jó 10 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél. A rádiós elhangzások után csaknem 48 ezer zenész kap most jogdíjat az EJI útján. Az EJI kilencvennél is több rádió és televízió jó hatmillió játszási adatát dolgozta fel. Tavaly 363 ezer különböző hangfelvételt sugároztak a médiák, volt olyan is, amely négyezernél többször szólalt meg. A felosztás eredményeként van olyan előadó, akinek jogdíja a hatmillió forintot is meghaladta, a legnagyobb jogdíjban részesült tíz zenész összesen jó 44 millió forintot vehet fel.

Az EJI – kísérleti jelleggel – először tavaly osztotta fel a zenét használó éttermek, kereskedelmi üzletek által fizetett háttérzenei jogdíjakat. Az idén már hétszáznál is több étterem, bolt, benzinkút tényleges elhangzási adatát dolgozta fel az EJI. Ezek a helyek összesen közel 100 millió zenelejátszást szolgáltattak vendégeiknek 2015-ben. A hangfelvételek tömeges felhasználása, és az éttermek, boltok által fizetett csekély összegű előadóművészi jogdíj eredménye, hogy egy-egy elhangzás jogdíja itt elenyésző, olykor az egy forintot sem éri el. A felosztott mintegy 24 millió forint háttérzenei jogdíjból az idén 23 ezer előadó részesült.

Az EJI idén is felosztotta a televíziós ismétlési jogíjakat: a tavalyi műsorismétlések után összesen 290 millió forintot.

Ez kis mértékben meghaladja az egy évvel azelőtti összeget. Várhatóan még idén decemberben sort kerítenek az első szinkronjogdíj-felosztásra. Eredményeként a színészek olyan csoportja is részesülhet a jogdíjakból, aki a külföldi filmek szinkronizálása révén járult hozzá az alkotás sikeréhez, végső soron a hazai audiovizuális kultúra fejlesztéséhez.

Ugyancsak decemberben fizetik ki az ötvenévesnél régebbi hangfelvételek felhasználása után a kiadójuk által fizetett kiegészítő díjakat is. Ez utóbbi díjak bevezetése lehetővé teszi, hogy az EJI útján a rádiók által már nem játszott, de hanghordozón, illetve online zeneszolgáltatás révén még értékesített felvételek előadói is díjazásban részesüljenek.

Címkék