Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szabadabb játékok – Keleti Éva fotói a Magyar Nemzeti Múzeumban

Szabadabb játékok – Keleti Éva fotói a Magyar Nemzeti Múzeumban
Infovilág

Az eredeti negatívokat és diákat Keleti Éva tavaly a múzeumnak ajándékozta.​ A hírügynökségi fényképezést nyomasztó előírások szabályozták a régi rendszerben, különösen az ötvenes-hatvanas években – mondta el Keleti Éva a kiállítás sajtóbejárásán. „Amikor távoztam az MTI-től, fölszabadultabb lettem, szabadabban játszhattam.”

A fotográfus az Új Tükör című hetilaphoz igazolt át 1976-ban, és arra biztatta modelljeit, elsősorban a színészeket, hogy legyenek ők is fölszabadultabbak, hétköznapibbak. Így túl lehetett lépni a képi emberábrázolásban az addig megszokott sémákon, kereteken. Keleti felvételein mindenki úgy játszhatta el önmagát, ahogyan akarta, mintha valamilyen egyszemélyes színházban lépne fel. „Mindez csak úgy sikerülhetett, hogy a színészek partnereim voltak” – fejtegette Keleti Éva, akit ma már a hazai fotográfia nagyasszonyként emlegetnek. Ikonná vált felvételeinek sokaságát őrzi az MTVA-MTI hatalmas archívuma.

A Nemzeti Múzeum kiállításán megtekinthető képeinek alanyait ma sztároknak mondanánk, ám ez a fogalom jószerével ismeretlen volt a hetvenes-nyolcvanas években. Olyan művészeket kapott lencsevégre a gép mögött álló alkotó, akiket az egész ország ismert, s ma is szívesen látunk viszont tévéjátékokban és régi filmeken.

Közben az egész magyar színjátszás megújult, új nemzedékek hódították meg a színpadot, akik minden eddiginél szabadabb és elevenebb légkört teremtettek maguk körül. A pezsgés Keleti Évát is magával ragadta, és a magyar színházi élet elismert krónikása lett. Fotóinak java az Új Tükörben jelent meg, amelynek képszerkesztője is volt. 1990-ben az egykori legendás, és másfél évre feltámasztott Színházi Élethez szegődött, később képügynökség-vezetőként dolgozott.

Ha nem ajándékozza a Nemzeti Múzeumnak az 1976 után készített felvételek eredeti negatívjait, diáit, talán elkallódnak, mint ahogyan ez oly sokszor megesik egy-egy értékes hagyatékkal. „Az adomány páratlanul gazdag: a 1226 riport több mint kilencvenezer kockából áll! Gazdag tárháza a rendszerváltást megelőző és követő éveknek, amelynek jelentősége az idő múltával csak egyre növekedni fog” – mondta a kiállítás megnyitója előtt Szarka Klára fototörténész-kurátor.

Keleti Éva izgalmas, szeretetteljes felvételei hasznosak lehetnek az utókor számára, mert adalékokkal szolgálnak a hazai színháztörténethez. Páger Antaltól Ruttkai Éván, Sinkovits Imrén, Gobbi Hildán, Bessenyei Ferencen át – Psota Irénig, Latinonits Zoltánig, Kálmán Györgyig és Kállai Ferencig (hogy csupán néhány nevet soroljunk fel a „modellek” közül) sok-sok szívhez szóló kép vehető majd elő a Nemzeti Múzeum fotótárából. Segítségükkel utódjaink újra és újra átértelmezhetik majd a múltat, rácsodálkozhatnak a ma még feltáratlan, lappangó információkra.

Keleti Éva tárlatvezetései: szeptember 24., október 1., október 29., november 12., november 19.

Celeb vagy csillag? Zétényi Lili, a La Femme főszerkesztője beszélget vendégeivel az 1980-as évek magyar színházainak csillagairól, sztárkultuszáról november 13-án

Címkék