Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU–UNICEF-partnerség a szíriai válságban érintett gyermekekért és fiatalokért

EU–UNICEF-partnerség a szíriai válságban érintett gyermekekért és fiatalokért
Infovilág

A segélyt elsősorban oktatási lehetőségek kialakítására és gyermekvédelmi programokra fordítják ott, ahol maguk a befogadó közösségek is súlyos nehézségekkel néznek szembe.

A 90 millió eurót tavaly egy 12,5 millió eurós segély előzte meg, mely az UNICEF közbenjárásával jutott el a rászorulókhoz. Az érintett régióban eddig már több mint 116 ezer gyermek és fiatal részesült a finanszírozás révén nyújtott segítségből; 2017 végéig pedig közel 250 ezren jutnak másfajta támogatáshoz.

Az EU, Törökország és 22 uniós tagország mindeddig összesen több mint 736 millió eurót helyezett a Madad-alapba, és az összeg az év végéig elérheti az 1 milliárd eurót. A teljes közlemény itt olvasható.

 

Átadták az „UNICEF Gyerekbarát Település”-díjakat

(13:45) Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ezen a tavaszon is pályázatot hirdetett a települési önkormányzatok számára. Az „UNICEF Gyerekbarát Település” címet és a program megvalósítására szolgáló 2 millió forint támogatást, 21 önkormányzat pályázata közül, szoros versenyben, a független szakértőkből és a program 18 éves „fiatal nagykövetéből” álló értékelő bizottság döntése nyomán Alsómocsolád, Bordány és Hajdúnánás önkormányzata nyerte el. A program együttműködő partnere az EMMI.

A nyertes önkormányzatok egyebek között a következőket vállalták pályázataikban: a Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzattal közösen gyerekjogi stratégia kidolgozását, fiatalok bevonását az Ifjúsági Cselekvési Terv kidolgozásába, gyerekbarát költségvetés megvalósítását, illetve a gyerekek véleményének széles körű figyelembe vételét. A pályázati programok minél hatékonyabb megvalósulását az UNICEF Magyar Bizottság segíti, valamint az Értékelő Bizottság is figyelemmel kíséri.

Az UNICEF Gyerekbarát Település program az egyik legmegfelelőbb eszköz a gyermeki jogok védelmére, hiszen helyben, a gyermekekhez a legközelebb nyújt lehetőséget arra, hogy a gyermekek és a gyermekes családok a konkrét, őket érintő ügyekben élvezhessék jogaik védelmét. Az UNICEF Gyerekbarát Település program egyúttal sokat tesz a gyermekek jóllétének biztosításáért és a gyermekek részvételéért a lakóhelyük alakítását érintő kérdésekben.

„Az UNICEF Gyerekbarát Település programot azért hívtuk életre, hogy felhívjuk a figyelmet a gyerekjogok fontosságára, és eszközt adjunk a döntéshozók kezébe, hogy a Gyerekjogi egyezmény helyi szinten miként kerüljön megvalósításra. Örülünk, hogy az idén is rengeteg pályázat érkezett és hogy az önkormányzatok magas színvonalon teljesítették a pályázati kiírás feltételeit” – mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az UNICEF Gyerekbarát Település programja online felmérést végzett, hogy megtudja, az egyes településeken élők, miben látják a legnagyobb kihívásokat. A válaszadók 30 csillagot oszthattak szét 10 olyan szempont között, amelyben úgy gondolják, hogy a lakóhelyüknek még fejlődnie kell ahhoz, hogy igazán gyermekbaráttá váljék. Egy szempontra legfeljebb 5 csillagot lehetett adni, ami azt jelentette, hogy az adott szempont által definiált területen a településüknek még sok dolguk van.

Az online felmérésben értékelt 10 szempont a következő volt: közbiztonság, gyerekfórumok, szabadidős lehetőségek, gyerekbarát költségvetés, parkok, játszóterek, gyerekprogramok/ gyerekjogi jogtudatosítás, intézkedések ellenőrzése, közlekedés, közintézmények fejlesztése, gyerekbarát vállalkozások. Ezek a szempontok hangsúlyosak a gyerekbarát település program pályázatainak elbírálásakor is.

A kapott válaszok alapján a 10 szempont 3 csoportra bontható: a legfontosabb problémának a szabadidős lehetőségek hiánya, a parkok, játszóterek állapota és a közbiztonság számít; a közepesen fontos kategóriába a gyerekjog (gyerekprogramok), a közlekedés, a közintézmények fejlesztése és a gyermekbarát költségvetés kialakítása áll. A kevésbé fontos kategóriába a gyermekfórumok, a valóra vált intézkedések ellenőrzése és a gyerekbarát vállalkozások soroltattak.


Bár a szabadidős lehetőségek és a parkok, játszóterek hiányára a megyék többségében felhívják a figyelmet, egyes megyékben azonban más szempontokat is igen fontosnak tartanak gyerekbarát település meghatározójaként. A legmagasabb átlagértéket kapott szempont a szabadidős lehetőségek fejlesztése lett: megyei szinten ez a probléma a legégetőbb Komárom-Esztergom és Veszprém megyében. Budapesten és Észak- Nyugat-Magyarországon tartották a legtöbben a parkok, zöldterületek és játszóterek állapotát a legfontosabbnak. A közbiztonság a kis településeken meghatározó, az onnét érkezett válaszadók 44 százaléka a maximális 5 csillagot adta erre a szempontra.

Ezek az eredmények egybecsengenek az UNICEF Magyar Bizottsága megrendelésére a GfK által 2016 tavaszán végzett feltáró kutatás megállapításaival.

Címkék