Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bélamese és Csipkejózsika – zenés ismeretterjesztés

Bélamese és Csipkejózsika – zenés ismeretterjesztés
Infovilág

Szeptember 18-án, a Zeneakadémián ismert és kevésbé ismert operák nyitányait hallgathatta meg a közönség – Hámori Máté összekötőszövegével. A fiatal karmester érezhetően arra törekszik, hogy a közönség értse és vele (és persze a muzsikusokkal) együtt élvezze a zenét.

Fejébe vette, hogy leszámol azzal a tévhittel is, hogy Bartók Béla nehezen befogadható lenne. A gyerekeket, a fiatalokat szólítja meg a zenekar október 16-i előadása, a Bélamese. A történet főhőse a Legkisebbik Fiú, aki képes álmában újrateremteni a természeti világot, és magát a csodaszarvast is. Egy pillanatig sem kétséges, hogy a küzdelmet a Legkisebb Fiú nyeri, aki a végén fölényes diadalt arat. Bartók zenéje ezúttal mese-muzsikaként csendül fel, s új arcát mutatja meg minden hallgató számára.

A hazai együttesek között az Óbudai Danubia Zenekar kivételes gonddal törődik a hazai koncertlátogatók új generációjának nevelésével. A magyarázat kézenfekvő: a zenében rejlő erő és szépség nélkül lehetetlen a teljes élet. Ezért is gyarapította az ifjúsági sorozatok számát a művészeti vezetés, és a zenekar a 45 perces programokat egy-egy iskolateremben adja elő. Az idén a Csipkejózsika című előadást viszik el a gyerekeknek.

Ami pedig a felnőtteknek szóló koncerteket illeti: az Óbudai Danubia Zenekar az 1956-i forradalomról és Johann Sebastian Bachról is megemlékezik az őszi évadban.

Hámori Máté, a műsorok szerkesztője némi újdonságot csempészett az együttes koncertjeibe. A Szabadok vagyunk sorozatban elhangzó műveket ugyanis magyar költők ismert versei köré fűzte fel; a költeményeket neves színművészek – köztük Bálint András – tolmácsolják majd. Az Óbudai Danubia Zenekar ezzel a múlt század húszas-harmincas éveinek a hagyományaihoz tér vissza, amikor a Zeneakadémia színpadát irodalmi nagyságok népesítették be – Karinthytól Babitsig, Füst Milántól Illyés Gyuláig.

Az 1956 emléke előtt tisztelgő koncert mindenkihez fog szólni, de főként azokhoz a fiatalokhoz, akik számára a hatvan évvel ezelőtti vérzivataros napok csupán a történelemkönyvek lapjairól ismertek. „Mit jelent számunkra a szabadság és hogyan fogalmazódhat ez meg a művészet nyelvén?” – erre a kérdésre keresi a választ az Óbudai Danubia Zenekar emlékkoncertje.

Az együttes további programjairól itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címkék