Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vitázik a világ ifjúsága: jubileumi döntő Prágában

Vitázik a világ ifjúsága: jubileumi döntő Prágában
Infovilág

A prágai döntő magyar részvevői: Budai Dóra és Nick Parick. A rendezvényen Cseh-, Észt-, Lengyel-, Lett-, Oroszországból, Litvániából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából érkező résztvevőkkel együtt két kvalifikációs fordulóban és az elődöntőben vitáznak a nemzetközi döntőbe jutásért, melyre szeptember 23-án a „Prágai kereszteződésben“ kerül sor. 

A nemzetközi döntőhét a vetélkedő évének csúcspontja.  A döntőhét részvevői a múlt hónapokban iskolai, regionális és országos szinten számos vetélytárssal megküzdve jutottak a prágai döntőbe. Ők azok, akik megértették a vita lényegét, a tények közös tisztázását. A „vitázik a világ ifjúsága” vetélkedőn a zsűri a ténytudásra, a meggyőző érvelésre, a beszélgető partnerre való odafigyelésre és a reagálási képességre is ad pontot. 

Az idén tízéves kezdeményezés folyamatosan fejlődött, sikerére a résztvevők állandóan növekvő számából is lehet következtetni: 2005–06-ban Csehországban és Lengyelországban kezdődtek meg a versenyek, a következő évben a balti államokban folytatódtak, végül bekapcsolódott Ukrajna, Orosz- és Magyarország. Ez évtől óta hivatalosan részt vesz benne Szlovénia és Szlovákia is.

A „vitázik a világ ifjúsága” nemzetközi vitavetélkedő – Közép- és Kelet-Európában a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös munkája. Az emberi jogokkal és azok történelmi hátterükkel kapcsolatos vitakészséget, mint a demokratikus konfliktuskezelés eszközét fejleszti, hozzájárul a demokrácia erősítéséhez és a népek közötti megértéshez.

A részt vevő országokban a verseny munkanyelve német – a némettudás fejlesztése végett.

Címkék